Пауъл не изключи повишение на лихвите на всяко заседание

Джеръм Пауъл, председател на Фед

12:30 | 27 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Обсъжда ли се повишение на лихвите на всяко заседание на Фед? На живо ли ще са заседанията? Дали Фед ще обмисли предварителното обявяване на повишение на лихвите, дори и да не го прави на всяко заседание?

Както казах и в експозето си, не е възможно да прогнозираме с пълна увереност точно какъв път ще се окаже подходящ за лихвите. Към момента не сме взели никакво решение за пътя на политиката ни. Искам още веднъж да подчертая, че тя ще бъде умерена и умела. Ще трябва да лавираме през различни течения и рискове от две страни. Искам да добавя, че ще се водим от данните; ще се водим от постъпващите данни и развиващите се прогнози.

Ще се опитаме комуникацията да е възможно най-ясна, ще поддържаме прозрачността, ще работим прозрачно. Относно въпроса ви, ние знаем, че икономиката е в много по-различна ситуация от тази през 2015, когато започнахме да повишаваме лихвите. И по-конкретно, днес икономиката е много по-силна, пазарът на труда е изключително силен, инфлацията е доста над целта ни от 2%, която беше висока за онова време. Тези разлики вероятно ще имат важни последици за подходящите темпове на промени в политиката. Отвъд това, не сме взели някакви решения.