Блайндър от Принстън: Фед е миролюбив и се насочва в агресивна посока

Алън Блайндър, професор от Принстънския университет

12:30 | 27 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Повишението на лихвите през март ще стане, както каза той. Говорили са за повишението. Той каза, че Фед е готов да реагира своевременно на инфлацията, ако се задържи повече. Джей Пауъл и Фед в момента какви са? Агресивни, миролюбиви или по средата?

Правилният отговор е, че са миролюбиви и се насочват в агресивна посока. Вижте къде са политиките в момента. Лихвите на практика са нула. Все още купуват облигации, това ще спре, но още не е.

Така че трудно да ги определим в момента като агресивни.

Те обаче определено усещат непосредствената необходимост да се насочат в тази посока. Поне малко.

Инфлацията е висока. Знам, че все още поддържате термина „преходна“. Какви са шансовете да стане толкова преходна, че Джей Пауъл да върне думата в речника си и Фед да не направи четирите повишения на лихвите, които всеки очаква?

Залозите, че няма изобщо на направят 4 повишения са много малки.

Вижте къде сме сега.

Почти нулеви лихви. Четири повишения на лихвите ще ни постави почти на 1%. Това едва ли е централна банка, която се опитва да спре икономиката си.

Ще поясня, че терминът „преходна“ означава, че инфлацията ще падне под масата. И все пак, ако това стане, Фед ще забави рязко каквото и да планира да прави за лихвите.

Май една от причините пазарите да го приемат толкова зле е, че Джей Пауъл бе доста оптимистичен за пазара на труда. И хората си казаха – ами това може би ще накара Фед да се въздържа от агресивни действия. Да чуем какво каза той и след това ще ви задам някои въпроси.

Има доста възможности за повишение на лихвите, без да навредим на трудовия пазар. Това е рекордно свит пазар на труда.

Май той е почти доволен от този трудов пазар в момента, разбира се, би искал повече хора да се върнат на работа и участието на пазара да се повиши. Но докато нещата са там, където са сега, това не е ли нова причина да очакваме, че Фед е на пътя на повишението на лихвите, ще го правят, докато инфлацията не започне да намалява и нямат точен план за 3-4-5 или повече повишения?

Така е. Не биха могли да имат план в момента. Но както казах преди, ако спрат преди 4 повишения на лихвите, което е само 1 процентен пункт при 25 базисни пункта за всяко повишение, е силно невероятно за мен. Освен ако икономиката не започне да дълбае дъното. При спад на икономиката едва ли ще има понижение.

Те ще следят инфлацията. Някои си мислят, че трябва да стигнат накрая до 3-4% лихва по федералните фондове. Аз се съмнявам. Може, но се съмнявам.

Те знаят обаче, че това е възможност.

Но ще зависи от данните.