Китай продължава да провежда политика на нулев ковид

Сюзан Шърк, председател и професор в Център Китай в 21 век

01:19 | 27 януари 2022
Обновен: 03:24 | 27 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Сюзън, както Ивон обясни и както е добре известно сега Китай продължава да провежда политика на нулев ковид. Може да бъде приложима за Зимните олимпийски игри. Но какво ще стане след това и особено, когато президентът Си Дзинпин иска да получи потвърждение на удължения си мандат по-късно тази година?

Президентът Си е силно съсредоточен върху 20-ия партиен конгрес, който ще се проведе през следващата есен, защото именно тогава се надява да спечели трети мандат чрез акламация. Разбира се, той е отхвърлил протоколите и прецедентите за ограничението от два мандата на най-високопоставения китайски лидер и се е съсредоточил върху това да няма изненади, когато партийният конгрес и новият централен комитет ще се съберат следващата есен. Така че моите очаквания са, че той няма да иска да рискува, като отвори страната преди това. Сигурността е грижа номер едно. Според него и според това, което аз наричам контролиращата коалиция, най-добрият начин за гарантиране на сигурността е да не се допускат чужденците.

Видяхме и нова политика, която е нещо като лека модификация на динамичния клиринг на нулев ковид. Дали това е децентрализация на властта към провинциалните правителства, за да се подпомогне контрола върху вируса и неговите огнища или това е начин да се изолира централното правителство от вината за всичко, което се обърква?

Това е интересна хипотеза. Не знам. Разгръщане на подхода на нулевия ковид към нещо по-гъвкаво не е лесно да се направи, защото експертите по обществено здраве ни казват, че ще има голям ръст на случаите тогава и как да се справим с това, особено когато китайските болници може да нямат капацитет да се справят с всички случаи.

Вижте втора част на видеото.