Запознайте се с новатора в космическата наука на Пакистан

Зартаж Ахмед, Център за обучение по космически науки

00:54 | 27 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Идеята е да се запознаят пакистанските деца и света с идеята за практическо обучение по наука.

На най-основно ниво преподаваме наука в училищата по учебници, но точно това искаме да променим.

Науката е изследователски предмет. Тя трябва да бъде преподавана чрез практически подход.

И това виждаме на нашите работилници.

Роботиката ми даде възможност да ходя по света и да водя с мен отбори от Пакистан. Говоря за десет годишни деца, което им дава възможности и достъп до международни събития. Те отсядат там, състезават се в силно конкурентна среда и виждат какви възможности съществуват по отношение на кариерата им, както и да отворят съзнанието си.

Смятам че затова се занимавам с роботика и обучение по наука, инженерство, математика и технологии и не се върнах към своята професионална кариера.

Най-предизвикателният аспект на това, което правим е че сме се устремили да променяме съзнания. А това не е лесно. Образоваме родителите и училищата, че това е начина и образование базирано на уменията е пътят, по който трябва да се върви. Но смятам, че все още предстоят промени на съзнанията и това намирам за най-голямото предизвикателство.

Имам само едно послание – не е лесно. Никога не е лесно. Но вярвам, че момичетата и жените са благословени с нещо и могат да се справят. Така че не се отказвайте. Може да си вземете почивка, но след това се върнете към своята страст. Защото това е стойността, която добавяте към света, а той отчаяно се нуждае от нея.