Западните лидери изглаждат позицията за Украйна

Вони Куин, Bloomberg News

10:19 | 25 януари 2022
Обновен: 12:49 | 25 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън разговаря с европейски лидери, включително с френския президент Макрон и германския канцлер Шолц в опит да изгради единна позиция за Украйна. НАТО планира да увеличи частите си в Източна Европа и Пентагонът постави 8500 американски войници в повишена готовност за спиране на руската инвазия. Русия се смята, че е струпала 100-хилядна армия до границата с Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц твърдо отстоява отказа си да доставя оръжие на Украйна въпреки критики, че позицията му пречи на усилията да бъде спряна руската инвазия. Шолц каза, че Германия ще поддържа дългогодишната си политика срещу износа на оръжия в конфликтни зони. Той каза, че Берлин е готов да подкрепи Украйна по друг начин, включително с подготовка.

Смъртните случаи в САЩ са на 11-месечен връх, но случаите и броят на хоспитализациите показват, че ситуацията в страната се променя. Средноседмичният брой на смъртните случаи в петък стигна 1975 според Центъра за превенция на заболяванията. Зимният пик през януари миналата година бе 3400 средно за ден. Американският Център на превенция на заболяванията повиши степента на тревога при пътуване в Япония до трета степен заради високия брой заразени.

Южна Корея ще удължи търговията на валутния си пазар и ще облекчи ограниченията за чуждестранните инвеститори, за да насърчи повече международно участие. Властите обявиха, че континенталният спот пазар ще работи много по-дълго и ще бъдат разхлабени ограниченията за търговия с вона в чужбина. Корея се готви през февруари да влезе в индекса на MSCI на развитите пазари.