Джонсън: Ще има наказания, ако служителите са били в нарушение

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

15:40 | 9 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Защо Саймън Кейс  затоварен със задачата да разследва партито на 18 декември миналата година, на което Вие не сте бил, а не това на 27 декември, на което сте бил, като така се нарушават правилата на всеки рзумен правен анализ и освен това ще разширите ли разследването за други случаи на събирания, събития, партита, използвам термина, който сте избрали, които са се провели на номер 10 или в апартамента Ви, ако има доказателства за тях?

Първо, това е огромен държавен департамент. Там има хора, които работят през цялото време, по всякакви въпроси и работят изключително усърдно.

Според много уважавани държавни служители и съветници, особено съветници, с които съм разговарял за това какво се е случило на събитията, които описвате, никакви правила не са били нарушени.

Помолих секретаря на кабинета Саймън Кейс да провери случая от 18 декември. Сигурен съм, че ще разгледа всичко. Но що се отнася до мен, всички доказателства, които виждам са, че хората в тази сграда са се придържали към правилата.

Ако се окаже, че случаят не е такъв и хората искат да представят на моето внимание или това на полицията, или на когото и да било обвинения за тогава, разбира се, ще има подходящи санкции.

Но междувременно мисля, че това което трябва да направим е да оставим Саймън да се заеме с работата си.

Сигурен съм, че той ще оповести заключенията си възможно най-скоро.

Ограничавате ли го да проверява само 18 декември? Това беше част от въпроса.

Указанията за правилата са били спазвани през цялото време. Той проверява случая от 18 декември. Може, ако пожелае, да разгледа и други неща. Честно казано, това е въпрос към него.