Байдън критикува високите цени на лекарстава по рецепта

Джо Байдън, президент на САЩ

12:48 | 7 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Днес ще ви кажа как ще помогнем на милиони американци да запазят и пазят здравето си. Да живеят с достойнството да са уверени, че могат да се погрижат за себе си и своите близки. Това ще стане като намалим цените на лекарствата по рецепта.

Искам да бъда ясен. Признаваме усилията, които много фармацевтични компании полагат за спасяване живота на хората. Вижте ваксините и терапиите, които произведоха и доставиха. Те помагат да преборим пандемията. Чудодейни терапии в някои случаи направиха болести, някога смятани за смъртоносни, във възможни за лечение.

Трябва да направим разлика между разработката на тези пробиви и увеличението на цените на предписаните лекарства, които от години са на пазара, без никакви значителни промени.

Тук в Америка няма да се изненадате да научите, че плащаме най-високите цени за лекарства по рецепта от развитите страни в света.

Ще повторя. Плащаме най-скъпите лекарства по рецепта от развитите страни в света.

Може да се изненадате, но ние плащаме 2-3 пъти цената в други страни за едно и също лекарство.

Едно лекарство против рак струва 14000 долара в САЩ. Същото лекарство на същия производител струва 6000 долара във Франция.

Днес един от всеки четирима американци, който взема лекарства по рецепта не успява да си ги позволи.

Почти 30% от тези пациенти са пропуснали дози от основни лекарства, които е трябвало да вземат.

Други просто не изпълняват рецептите си и се опитват да използват лекарства, получени по неофициален начин или режат хапчето на две, защото не могат да си позволят цената на рецептата.

Дори и да си мислите, че това не ви засяга, не е така. Засяга ви. Всеки го усеща по джоба си, защото скъпите лекарства оскъпяват здравните осигуровки за всеки.

Почти всеки американец може да се съгласи с това.

Но смятам, че можем да кажем, че всички ние, всички, без оглед на произход или възраст, без значение къде живеем, всички можем да се съгласим, че предписаните лекарства в тази страна са безобразно скъпи.

Няма нужда да е така.

Моят закон, който мина в Камарата на представителите няма да го позволи.