Energy Aspects: ОПЕК+ трябваше да направи пауза

Амрита Сен, директор на изследванията в Energy Aspects

15:44 | 3 декември 2021
Обновен: 15:45 | 3 декември 2021
Преводач: Мария Попова

До колко това е изненада? Четох бележките ви, в които казвате, че известна пауза е най-вероятния резултат от срещата. Това ли получихме реално?

Смятам, че това беше доста впечатляващ ход, въпреки че от известно време казвахме на клиентите си, че едно прекъсване би било най-логичния резултат, независимо дали е най-вероятният. Балансите на ОПЕК показват огромни запаси предвид несигурността около вируса и решението е логично. Но фактът, че решиха да продължат с увеличаването на производството говори, че има влияние на известни политически съображения.

Но гениалният ход с обявяването на срещата за открита, който вероятно ще я превърне в най-продължителната в историята, поставя черта и никой няма да има смелостта да търгува срещу взетото решение.

Това което не ми е ясно е следното: петролът, освободен от САЩ е по-тежък. Петролът, който ще получим от ОПЕК+ също е по-тежък. При положение, че много разлики ще се задълбочат, дали недостигът на предлагане на лек петрол ще окаже реално влияние на пазара?

Като фундаменти, пазарът си остава много, много силен. Вие сте права, че качеството на суровия петрол и от резерва, и от ОПЕК+ не влияе на търговията с лек петрол Brent и WTI и тя ще си остане силна. Но ние сме в мечи пазар, защото това беше огромен технически ход водещ до отрицателна гама, така че скоро ще трябва да се възстановим от това. Но ако говорим за чистите фундаменти, една от най-важните причини за това, че ОПЕК+  трябваше да направи пауза е, че качеството на петрола щеше да компенсира освобождаването от резерва, защото сега ходът няма да помогне на рафинериите, нуждаещи се от лек петрол.