Какво означава напускането на Дейвид Маркъс за Меtа, Diem

Кърт Вагнер, Bloomberg

14:52 | 3 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Кърт, какво знаем за съдбата на валутата? Това означава ли, че изпълнението на тези планове ще отнеме повече време?

Да не забравяме, че Diem вече не се контролира от Facebook. Идеята за това беше, че е създадена и някак инкубирана вътрешно, бих казал в Meta, и сега се управлява от независима компания.

Фактът, че Дейвид Маркъс си тръгва от Меtа не означава непременно, че валутата е повече или по-малко вероятно да стартира. Той е в борда на Diem. Ще бъде интересно да се види дали ще остане там или Facebook ще го замени с различен служител, нещо като представител там.

Но имаше огромен проблем при стартирането, тъй като всички знаем, че имаше поставена червена лента и защото вече не се контролира изключително от Diem. Не знам дали заминаването на Дейвид Маркъс наистина има огромно значение по отношение на това дали тази валута ще стартира.

И така, какво знаем защо напуска и къде отива?

Напуска в края на годината и казва, че го прави защото иска да започне нещо ново. Той е предприемач. Той е инвеститор-ангел. Той е много наврътре в изграждането и разрастването на стартъпи. Това е една от причините, поради които мисля, че всъщност е поел проекта Diem в Meta преди няколко години и се чувстваше като стартъп под защитния чадър на голяма компания.

Не знаем какво ще прави, но очевидно се интересува много от финансови услуги, от идеята за изпращане на пари, биткойни, крипто -  такъв тип неща. Така че няма да се учудя, ако се появи с някакъв вид финансов стартъп. Но знаем, че иска да изгради нещо ново, вероятно по-късно през следващата година, 2022 г.