Crossmark очаква спад на инфлацията до 3% през 2022г

Виктория Фернандес, главен пазарен стратег, Crossmark Global Investments

12:03 | 2 декември 2021
Обновен: 12:07 | 2 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим за нещо, което председателят на Фед спомена в показанията си пред комисията. Споменахте думата „несигурност“. Последният ръст – това е цитат – на случаите на ковид и появата на варианта Омикрон поставя риск от понижение на заетостта и икономическата активност. После каза следното: „Увеличената несигурност на инфлацията“. Какво мислите че означава това? Ръст на инфлацията? Понижение? Какво е?

Мисля, че това първо е риск от повишение. Защото това се добавя към всичко останало. Знам, че не харесваме вече думата, но тя се прибавя към компонента на преходност.

Ако веригите на доставки не се подобрят. Преди няколко седмици казахме, че смятаме, че може сме стигнали пика на проблемите на снабдяването. Започнахме да забелязваме спад на цените за превоз. Малко намаля напрежението на пристанищата.

Ако вариантът накара хората да не ходят на работа, ако предизвика ограничения и локдауни, всичко това отново ще искалира и ще доведе отново до въпроса колко преходно е всичко. Каква е инфлацията?

Така че според мен има риск от повишение в краткосрочен план.

В дългосрочен смятам, че все още очакваме понижение на инфлацията догодина до около 3%.

Как се позиционирате тогава в средносрочен и дългосрочен план?

Какво сме казвали на клиентите миналата седмица и както ще продължим да им казваме засега – трябва да се правят балансирани портфейли. Харесваме акциите на ръста. Технологичните имена. Не искаме да ги изоставяме.

Можем обаче да ги намалим и да съберем повече циклични акции в портфейла.

Някои от тези потребителски компании през четвъртото тримесечие традиционно се справят добре. Смятаме, че отново ще бъде така, след като премине първоначалната реакция на този вариант.

Добавихме имена като CBS, Walgreen Boots, Lulu Women, дори и Prologis заради логистиката. Така че можете да започнете да търсите по-циклични компании за балансиране на портфейла. Особено когато кредитният пазар все още се държи доста силен – това за нас е оптимистичен сигнал.