Пауъл: Омикрон увеличава икономическите рискове

Вони Куин, Bloomberg News

12:37 | 30 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че вариантът Омикрон поставя риск за двата мандата на банката – стабилността на цените и максималната заетост. В изявление преди изслушването пред Сената Пауъл каза, че вирусът може да намали желанието на хората да работят присъствено, да забави напредъка на трудовия пазар и да засили смущенията във веригите на доставка. Не се съобщава за конкретни мерки или намаляване на изкупуването.

Китай обеща да достави още 1 млрд ваксини за Африка, където се борят с варианта Омикрон. Президентът Си Дзинпин каза, че 600 млн дози ще бъдат дарени, а останалите ще бъдат съвместно произведени от китайски и африкански фирми. Си направи видео обръщение на форума за сътрудничество Китай-Африка, в което обеща още 20 млрд долара кредитни линии и инвестиции в следващите 3г.

Австралия може да излезе на федерални избори през май заради новия бюджет. City Morning Herald написа, че правителството на Морисън е обявило 29 март за краен срок за бюджета. Но според вестника срокът може да се промени по всяко време и законодателите са убедени, че може да тръгне на избори по-рано, ако разчита да спечели.

Японското фабрично производство леко се повиши за октомври след тримесечен спад. Това е нов признак за облекчаване на глобалните снабдителни вериги  преди появата на варианта Омикрон. Производството се повиши с 1,1% от септември, макар че икономистите очакваха 1,9% ръст. Друг доклад показа продължаващо засилване на трудовия пазар. Безработицата се понижава до 2,7%.