Как се движим: Грюнхайде

Стефан Никола, Bloomberg News

17:00 | 25 ноември 2021
Автор: Кирил Петков

Намирам се в Грюнхайде, близо до Берлин, където Илон Мъск се подготвя да надвие немските автопроизводители в безупречното производство на коли.

Tesla вече води с батериите и софтуера си, но що се отнася до производството на самата кола общото мнение е, че немските автопроизводители VW и BMW ще я задминат поради капацитета си на производство.

Илон Мъск смята, че може да докаже, че грешат и ще го постигне тук - в задния им двор.

Заводът, за който Мъск се надява да започне да произвежда Model Y /модъл уай/ до края на годината, се очаква да революционизира производството на коли като пуска електромобил 3 пъти по-бързо от германските си конкуренти.

Ако Мъск успее, това би било голяма крачка към по-достъпни електромобили, което още повече би заплашило масовите автопроизводители.

Ключовият елемент е гигапресата - няколко големи преси, всяка тежаща три пъти повече от Статуята на свободата.

В машините се налива разтопен алуминий, за да се направи голяма част от шасито наведнъж, премахвайки нуждата за 200 индустриални робота и сглобка от 60 части.

Tesla разработи и нов пакет батерии.

Вместо батерията да бъде монтирана към шасито с множество метални части, тя е важен структурен елемент от превозното средство.

Производството се ускорява и колата става по-лека, което увеличава пробега ѝ.

Tesla също казва, че цехът ѝ за боядисване е уникален, защото може да приложи тринадесет слоя боя, по-тънки от боядисването на ръка.

Ефикасната стратегия на Мъск не е без рискове.

Според него Tesla ще изпробва много нови технологии в Грюнхайде, което носи със себе си значителни рискове за производството.

Също така Tesla все още очаква крайно одобрение от властите за завода.

Но немските автопроизводители все пак следят внимателно развитието на ситуацията в Грюнхайде и някои вече се подготвят да отвърнат на удара.

Volkswagen каза, че иска да прави нов завод за електромобили във Волфсбург за 200 хиляди коли годишно.

Компанията иска да настигне Tesla.

Но ако Мъск успее в Грюнхайде, то този завод може стане нов стандарт за производство на електромобили.

Това е Как се движим.

Аз съм Стефан Никола.

За още подобно съдържание ни последвайте на любимите си платформи.