Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Какъв е потенциалът за развитие на чат приложенията?

Атанас Райков, генерален директор “Бизнес развитие” на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка, Бизнес среща, 24.04.2019

21:30 | 24 април 2019
Атанас Райков, генерален директор “Бизнес развитие” на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Райков, генерален директор “Бизнес развитие” на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има доста сериозни специфики и разлики в потребителските нагласи в страните от Източна Европа и Близкия изток по отношение на чат приложенията. Общото обаче между тези страни е, че са икономики, които са в процес на бърза модернизация. Това каза Атанас Райков, генерален директор “Бизнес развитие” на Viber за Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"В тези страни услуги от ново поколение като Viber могат да осигурят възможности за разрешаване на проблеми с комуникацията по отношение на местните данъци и такси, паркиране и информационни услуги за бедствия и аварии".

Работим съвместно не само с държавни институции, а и с финансови компании, коментира Райков.

"С нас работят изключително много финансови институции заради силата на технологиите. Това е резултат от много силен анализ, който се базира на различни източници".

В повечето страни основният ни конкурент е Facebook, която притежава много брандове, заяви той.

"Опитваме се да изградим ясна алтернатива на Facebook на повечето пазари, която е базирана на по-голяма прозрачност на търговските ни практиките и отношението към личните данни на потребителите". 

Вярваме, че потребителите ни заслужават висока и надеждна защита на техните данни. Поради това въведохме различни функции, които са насочени към по-голяма защита на потребителите, обясни Райков.

"Ние подкрепяме регулаторни мерки, които са свързани със защитата на данни. Не събираме информация, която се обменя от нашите клиенти, като не я използваме за търговски цели". 

Viber предоставя на бизнеса алтернативни канали за комуникация с крайните клиенти, допълни гостът.

"Пример за това е замяната на SMS-и със съобщения, които пристигат във Viber. В България редица компании използват тази услуга. Сред тях са таксиметрови фирми, куриерски компании, банки и онлайн магазини. По този начин те не се ограничават със 160 символа".

Във видео материала може да проследите целия разговор.