Microsoft с приходите си надхвърли очакванията на анализаторите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт", 27.10.2021 г

12:20 | 27 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Облачният бизнес на Microsoft беше основен двигател на доброто представяне на компанията.. Платформата на технологичния гигант Azure е номер две на пазара зад облака на Amazon Amazon Web Services (AWS). Google също публикува своя тримесечен отчет във вторник с впечатляващ ръст на облачния бизнес от 48%. С ръст от 50 процента Azure се представи по-добре и по този начин показа най-висок темп на растеж от повече от година. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс е очаквал положителни тримесечни данни от Microsoft: „Нашата проверка на данните показа очакваните подобрения, с облачен бизнес, който преминава на следващата предавка“, което „би трябвало лесно да надмине очакванията на анализаторите“.

"Малко е да се каже, че е прав. Резултатът надхвърли не само предположенията на анализаторите, но и тези на Microsoft. През лятото групата, както обикновено, прогнозира обхвата на продажбите за своите подразделения. Ако съберете максималните стойности, те биха достигнали продажби за общо 44 млрд. долара."

Реалната стойност достигна 45,2 млрд. долара, което е увеличение от 22%, каза Бойчо Попов. За първи път в историята на компанията нетната печалба за тримесечен период надхвърли 20 млрд. долара, достигайки 20,5 млрд. долара. Очакванията на анализаторите за печалба на акция се изравниха в навечерието на представянето на отчета до 2,07 долара, в крайна сметка тя бе 2,71 долара. 
 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg