Apple с нови функции в опит да достигне успеха на Facebook

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт”, 08.06.2021 г.

13:28 | 8 юни 2021
Автор: Надя Манова

Apple е компания, която обръща сериозно внимание на детайлите: когато в рамките на технологична конференция софтуерният директор на концерна Крейг Федериги показваше началния екран на iPhone или iPad по време на основната си презентация за разработчици WWDC, на дисплея никога не се виждаше логото на Facebook, Messenger, WhatsApp или Instagram. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Всички те от няколко години са собственост на Facebook, която е оценявана на 2 трлн. долара”, подчерта Попов.

„По отношение на много функции Apple току-що започна да атакува Zoom или Messenger Rooms на Facebook“, посочи още той.

„В момента Apple разработва функции, които позволяват на различни приложения лесно да се сработват. Новата функция SharePlay на FaceTime цели потребителите да гледат заедно сериали, да слушат музика или да имат достъп до приложения заедно“, обясни главният редактор.

Попов каза, че Apple засилва още повече своята защита на данните в iOS 15 и iPadOS 15 с ново меню, което показва на потребителите подробно какви данни събират приложенията на трети страни. 

„Apple също разширява своите абонаментни услуги,които от няколко години са маяк на надеждата за по-нататъшен ръст на продажбите. Абонатите на ICloud+ могат да резервират трансфер на данни с допълнително криптиране“, поясни още той.

Функцията Private Relay трябва да защитава предадените данни по-добре от конвенционалните VPN услуги, стана ясно по време на разговора. 

Попов изтъкна също, че IBM иска 2,5 млрд. долара от GlobalFoundries на фона на приближаващото ѝ IPO. 

„GlobalFoundries поиска съдия да постанови, че не дължи 2,5 млрд. долара на International Business Machines (IBM) за сключена през 2014 г. сделка, в която производителят на полупроводници е придобил нерентабилно подразделение за производство на чипове от IBM“, обясни главният редактор.

Попов коментира и темата за американския концерн Tesla, който се раздели с президента на автомобилния отдел на компанията Жером Гилен. Той имаше 10-годишен стаж в нея. 

„Гилен напусна компанията на 3 юни, посочват от Tesla. Той беше една от водещите фигури в най-големия производител на електромобили в света и един от мозъците, стоящи зад разработването на Model 3 и пускането му в продажба през 2018 г.“, допълни Бойчо Попов.

Целия разговор вижте във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg