Facebook предстои да вземе окончателно решение по остраняването на Тръмп

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.05.2021

12:37 | 5 май 2021
Обновен: 12:38 | 5 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще вземе окончателно решение в сряда за блокирания в момента профил на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Платформата безцеремонно беше изключила профила на Тръмп след щурма на Капитолия в САЩ. Сега обаче има шанс бившият президент да си върне страницата - така нареченият надзорен съвет на Facebook, група от външни лица, вземащи решения, трябва да представи окончателната си присъда".

Главният редактор на Investor.bg припомни, че главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви отстраняването на Тръмп от Facebook непосредствено след атаката на Капитолия. 

"Първоначално това беше временно спиране, но две седмици по-късно Facebook заяви, че решението ще бъде изпратено на надзорния съвет", допълни Попов.

"Вицепрезидентът на Facebook по глобалните въпроси Ник Клег, бивш британски политик, изрази надежда, че управителният съвет ще подкрепи собствените заключения на компанията, наричайки блокирането на Тръмп „безпрецедентен набор от събития, които имаха нужда от безпрецедентни действия".

"Бившият президент заобикаляше или пресичаше границата на Facebook няколко пъти през четиригодишния си мандат", коментира Бойчо Попов, добавяйки, че платформата застана твърдо зад максимата, че „цялата реч е добра реч“, дори когато другите социални мрежи стават все по-твърди.

"Междувременно във вторник Тръмп стартира и собствена мрежа от социални медии, която беше обявена от месеци, но досега бившият президент представи само един уебсайт, който по същество не е нищо повече от блог на WordPress".

От коментара стана ясно, че новата „платформа“ е оформена като обща версия на Twitter, но се хоства като работещ блог с коментари от Тръмп. Хората могат да се регистрират за предупреждения за публикуване в платформата чрез имейл и телефонните си номера и би трябвало да може да ги харесат, въпреки че тази функция изглежда не работи засега. 

"Потребителите могат също да споделят публикациите на Тръмп във Facebook и Twitter. Понастоящем опцията за споделяне в Twitter не работи, но Facebook позволява на хората да споделят публикациите на Тръмп".

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да прочетете на investor.bg