Amazon преговаря за сделка в размер на поне 1 млрд. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 27.05.2020

11:40 | 27 май 2020
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Amazon. com Inc. е в напреднали преговори за закупуването на Zoox Inc., което ще разшири обхвата на гиганта в сферата електронна търговия и в технологиите за автономни превозни средства. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Компаниите обсъждат сделка, която би оценила Zoox на по-малко от 3,2 милиарда долара – частната оценка, която бе постигната в кръг на финансиране през 2018 г.. Споразумение може да бъде постигнато в рамките на седмици, но преговорите все още могат да се провалят".

"Zoox, основана през 2014 г., работи по разработването на хардуера и софтуера, необходими за създаването на автономни таксита с електрическо задвижване, които ще могат да бъдат поръчвани от приложение за смартфони от тази година", коментира още Попов.

[related_articles]

"Други компании от автомобилния бранш, както и разработчници на чипове, също са проведели разговори със Zoox за потенциална инвестиция. Поне още един друг заинтересован освен Amazon е предложил да купи компанията. Zoox е малко вероятно да се продаде за по-малко от 1 милиард долара, твърдят източници, пожелали анонимност. Сред инвеститорите на Zoox са Lux Capital и Primavera Capital", допълни главният редактор на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видео материала.