Google изненада със силен отчет въпреки пандемията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 29.04.2020

11:14 | 29 април 2020
Обновен: 23:07 | 6 юни 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

„Ние сме в много по-добра позиция, отколкото по време на кризата през 2008 г.", казва Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Google и компанията майка Alphabet, в началото на разговора с анализаторите в Калифорния в края на деня във вторник. Бизнесът с търсачката на компанията от Маунтин Вю бе силно засегнат от коронакризата през март на текущата година. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Но има и други тенденции, например изчислителните облаци, които все още не съществуваха през 2008 г. В тази област тримесечните приходи нараснаха с цели 50 процента на годишна база до 2,8 милиарда долара и помогнаха да се компенсира отливът при рекламата. Същото се отнася и за бизнеса с приложения за Android и YouTube - в последната област приходите от реклама нараснаха с 33,5% на годишна база до 4,04 милиарда долара".

Той заяви, че Alphabet изчислява общите рекламни приходи за трите месеца до края на март на 33,7 милиарда долара нето, в сравнение с 30,56 милиарда долара през предходната година. Това е ръст от 14% и надмина очакванията на Wall Street, допълни Попов.

"Печалбата възлиза на 6,84 милиарда долара, в сравнение с 6,66 милиарда долара преди година. Така че все пак има лек ръст".

По думите му независимо от това Пичай и финансовият директор Рут Порат се опитаха да потушат твърде големите надежди. 

Очаквайте видео с целия технологичен коментар.