Wikileaks предоставя на IT сектора кода, използван от ЦРУ за подслушване

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, Бизнес старт, 10.03.2017

10:00 | 10 март 2017
Обновен: 15:24 | 14 март 2017
Wikileaks предоставя на IT сектора кода, използван от ЦРУ за подслушване

Акцентите от света на високите технологии обобщи в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев журналистът от Investor.bg Елена Кирилова.

„Продължаваме да следим новините около Wikileaks. Платформата предложи да предостави на технологичните компании достъп до кода, благодарение на който ЦРУ е успяла да разбие редица устройства, които са били използвани за подслушване на потребителите. Това обяви официално основателят на компанията Джулиън Асандж, който даде пресконференция късно вчера (9 март). Ако предложението бъде осъществено, то ще постави технологичните компании в една изключително интересна и необичайна за тях позиция – те ще трябва да разчитат на Асандж, човек, който до голяма степен е неодобряван американското правителство“, коментира Кирилова.

„Все още не е ясно как точно Асандж ще си сътрудничи с компаниите. Припомням, че във вторник (7 март) Wikileaks публикува огромен брой документи, които писват как ЦРУ е използвала инструменти за хакване и част от компютърен код, за да разбие защитите на разбитите устройства“, каза още тя.

Фокусът бе прехвърлен и върху платформата за краткосрочни наеми Air BNB. „Компанията обяви, че е набрала $1 млрд. в последния си кръг за финансиране. Компанията е оценена на $31 млрд, Източник беше обявил преди време,че тя е набрала над $447 млн. финансиране, а от фирмата през септември съобщиха за сума в размер на $555 млн.“, обобщава още Кирилова.

Вижте целия коментар: