Златото отстъпва, след като ФЕД видя възстановяване на американската икономика

Има надежда за икономическо възстановяване въпреки рисковете

11:07 | 12 май 2021
Обновен: 12:17 | 12 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото  поевтиня, след като представителина Федералния резерв заявиха, че американската икономика е на път да се възстанови, въпреки че все още е изправена пред рискове. Трейдърите очакват данни за потребителските цени по-късно в сряда на фона на тревогите от инфлация, съобщава Bloomberg.

Икономическата ситуация се подобрява, но би било преждевременно да се намалят паричните стимули, смятат от Фед. „Перспективите са ярки, но рисковете остават и ние сме далеч от целите си“, каза гуверньорът Лаел Брайнард на виртуално събитие във вторник, като добави, че е важно фокусът да остане върху постигането на целите на  Фед за максимална заетост и инфлация.

Управителят на ФЕД Кливланд Лорета Местър и Джеймс Булард от Сейнт Луис изразиха подобни възгледи, като общото им послание е, че дебатът продължава и въпросът е дали ценовият натиск ще бъде достатъчно постоянен , за да принуди ФЕД да затегне политиката си по-рано, отколкото предполагат сегашните насоки.

Златото се повиши по-рано тази седмица до най-високото си ниво от три месеца насам, след като доклад показа изненадващо забавяне на растежа на работните места в САЩ в подкрепа на продължаващи икономически стимули и ниски лихвени проценти. И все пак, възстановяването на доходността по 10-годишните щатски облигации оказва влияние върху търсенето на нелихвени кюлчета.

Спот цената на златото се понижи с 0,5% до 1828,68 долара за унция до 12:17 ч. в Сингапур. В понеделник цените достигнаха 1845,51 долара, най-високите от 11 февруари. Среброто и платината поевтиняха, докато паладият поскъпна. Индексът Bloomberg Dollar Spot добави 0,3%, макар да остана на почти най-ниското си ниво от началото на януари.