В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фокусът на инвеститорите се премества към ключови икономически данни

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 15.04.2021

16:02 | 15 април 2021
Обновен: 16:02 | 15 април 2021
Преводач: Севделина Илиева

Европейските акции се търгуват с повишение днес. Това е така, тъй като инвеститорите са стимулирани от стабилните финансови резултати и са в очакване на ключови икономически данни, заяви Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Доходността по американските облигации спадна заедно с долара. На еверопейските пазари най-добре се представят шведският индекс OMX с ръст от 1,6 % и FTSE в Лондон с 0,3%". 

Потс обясни, че акциите на ABB поскъпват с около 3%, след като швейцарската електрическа компания подобри прогнозите си за подажби.

"Очакванията за силно икономическо възстановяване, съчетано с оптимизъм по отношение на паричните и фискалните стимули, доведоха акциите до рекордни нива. На валутните пазари рублата поевтинява с над 1%. Това се дължи на това, че администрацията на Байдън изглеждаше готова да предприеме действия срещу руски лица. Причината за мерките е предполагаемо хакване на SolarWinds и изборите в САЩ. Руските акции също се търгуват по ниско днес".

"Поглеждайки към отварянето на Wall Street фючърсите върху S&P поскъпват днес, след като основният индекс слезе от рекордно високия си връх вчера. Акциите на Bank of America поскъпнаха с над 2% в предварителната търговия, след като банката отчете по-добри от очакваните приходи от търговия на пазарите. Резултати от Citigroup и BlackRock се чакат по-късно", каза още пазарният коментатор. 

С особено внимание се следят днес заявленията при безработицата в САЩ и продажбите на дребно.

"Биткойнът отстъпи от рекорда си. Акциите на Coinbase Global поскъпнаха с 11% в предборсовата сесия след вчерашното IPO. Това се случи, след като станя ясно, че три фонда от Ark Investment Management на Кати Ууд са купили акции в компанията".

Целия коментар гледайте във видеото.