Данните за производството в еврозоната подкрепиха ръстовете на европейските борси

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 03.06.2020

13:59 | 3 юни 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските акции поскъпват за трети пореден ден заради надеждата за нови стимули и отварянето на икономиките. Междувременно данните за производството се по-добри от очакванията на икономистите. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Акциите на компаниите от застрахователния, автомобилния и банковия сектор са сред най-добре представящите се, поевтиняват само книжата на дружествата от здравния сектор”, посочи Ийстън.

“Индексът Stoxx 600 се покачва с 1.5%, докато индексите на страни като Германия и Франция отбелязват ръстове от по над 2%”.

“Оптимизмът основно е движен от очакванията, че Европейската централна банка ще обяви утре увеличение на покупките си на облигации, с което да подкрепи икономиката”, коментира пазарният анализатор.

Той посочи, че еврото поскъпва в рамките на седма поредна сесия, след като индексът на менижджърите по поръчките за производствения сектор PMI показа, че икономическата активност в 19-те членки на региона се покачва през май.

“Паундът поскъпва до най-високите си стойности от над месец насам спрямо долара след спекулации, че преговорите за Brexit може да постигнат прогрес през тази седмица”, каза още Ийстън.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.