Последните икономически данни насърчиха ръстовете на борсите в Азия

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 10.06.2019

08:02 | 10 юни 2019
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Азиатските акции поскъпват в понеделник, водени от борсата в Хонконг, където индексът Hang Seng се насочи към най-големия ръст от 5 месеца насам. Това каза пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Цените на книжата на китайските автопроизводители се повишиха, след като Пекин представи планове за насърчаване на търсенето, отбеляза Камарудин.

„Индексът Shanghai Comp отбеляза повишение, воден от последните икономически данни. Износът на Китай нарасна през май, докато вносът спадна заради ескалацията на търговското напрежение със САЩ. Износът на редки метали от Китай се понижи с 7% миналия месец, след като Пекин започна да обмисля ограничение на доставките за САЩ“.

Брутният вътрешен продукт на Япония за първото тримесечие се повиши над от очакваното, воден от разходите на бизнеса, посочи още пазарният анализатор.

Йената се готви да отбележи двудневен ръст тази сутрин, а индексът Nikkei добавя над 1%, воден от акциите, свързани с автомобилостроенето, които се представят най-добре в Токио и в Сеул“.

Индексът Kospi се насочва към трети пореден ден на ръстове, добави Камарудин.