Nvidia губи $220 млрд. след кратък период на трона на топ акциите

Бърз обрат в сравнение с началото на седмицата, когато Nvidia се покачи, за да изпревари конкурентите си с мегакапацитет и да заеме лидерската позиция

11:00 | 22 юни 2024
Автор: Субрат Патнаик, Кармен Райнике
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Походът на Nvidia Corp. като най-ценната компания в света не продължи дълго.

Акциите на гиганта в областта на полупроводниците поевтиняха с 6,7% през последните два дни, изтривайки над 220 млрд. долара пазарна капитализация и измествайки компанията от мястото ѝ на най-ценна акция в света. Пазарната капитализация на Nvidia в петък беше около 3,1 трилиона долара, което е по-малко от тази на Apple Inc. с 3,2 трилиона долара и Microsoft Corp. с 3,3 трилиона долара. 

Това беше бърз обрат в сравнение с началото на седмицата, когато Nvidia се покачи, за да изпревари конкурентите си с мегакапацитет и да заеме лидерската позиция. Търговците заявиха, че няма никакви фундаментални причини за двудневната разпродажба в края на седмицата, но тя подчертава главоломния темп, с който акциите се покачиха - почти 200% само за последната година - и как този възход сега ги прави уязвими за внезапни отстъпления като това.

"Това са просто обичайните колебания на фондовия пазар, които при такива големи компании могат да изтрият или да добавят стотици милиони или дори милиарди долари към пазарната им стойност", каза Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell. "Нищо не се е объркало в Nvidia." 


Nvidia, Microsoft, Apple се борят за първото място. И трите фирми се оценяват на повече от 3 трилиона долара всяка

Някои очакваха известни колебания в краткосрочен план. В бележка от 19 юни анализатори, ръководени от Вивек Аря от Bank of America Corp., заявиха, че "стръмното изкачване на Nvidia я прави уязвима за прибиране на печалби, но според нас всяка нестабилност вероятно ще бъде краткотрайна". Групата потвърди своя рейтинг "купува", целева цена от 150 USD и статут на "топ избор" за акциите. 

Все пак биковете виждат по-нататъшно повишение за акциите. В петък анализаторите, ръководени от Бен Райтс от Melius Research, повишиха целевата си цена за акциите от 125 USD на 160 USD, което е петото им повишение за тази година. 

"Продължаваме да вярваме, че Nvidia е в по-добра форма от някои SaaS "лидери", които тепърва ще доказват, че според нас изкуственият интелект е инкрементален за историята", написа Рейтзес, визирайки фирмите за софтуер като услуга. "Всъщност може да се твърди, че Nvidia трябва да погълне още по-голяма част от пазарната капитализация на софтуера за корпоративни приложения, тъй като печалбите се прехвърлят към техния стек."

Спадът идва и на фона на по-широкото отстъпление на пазара, тъй като опциите изтичат в т.нар. сесия на тройната вещина, когато договорите отпадат от борда по същото време, когато S&P Dow Jones Indices размества теглата на компаниите, а ETF-ите, които следят неговите измерители, правят подобни промени. Този ход може да доведе до пазарни сътресения, които са в състояние да разклатят отделни дялове.