Уолстрийт проумява колко много е грешал в прогнозите за 2023 г.

S&P 500 надминава прогнозата на стратезите от Wall Street за края на 2023 г.

18:00 | 17 септември 2023
Автор: Джесика Ментон, Александра Семенова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стратезите на фондовия пазар, които до голяма степен сгрешиха за тазгодишното рали, най-накрая започват да се сблъскват с грешката си, като повишават целите за края на годината за индекса S&P 500.

Например Маниш Кабра от Societe Generale, който миналата седмица повиши целта си за края на годината за индекса от 4300 на 4750 - с 25% над първоначалната си прогноза за 3800 до 2023 г. Или пък Майкъл Кантровиц от Piper Sandler & Co. и Грег Бутъл от BNP Paribas SA, които поддържаха най-ниските целеви стойности от прогнозиращите от страна на продавачите - 3 225 и 3 400. Те бяха принудени да повишат прогнозите си за 2023 г. през последните месеци, само за да не изостанат от ралито от 16 %.

И още - Майк Уилсън от Morgan Stanley, непоклатим "мечок", който през юли призна, че е бил песимист твърде дълго време. Въпреки че все още вижда спад на американските акции с повече от 10% преди края на годината. 

"Груповото мислене и психика са основният двигател на поведението на стратезите", казва Адам Сархан, основател на 50 Park Investments. "Толкова много стратези грешаха толкова дълго през тази година, че много от тях бяха принудени да коригират целите си, докато се опитваха да настигнат фондовия пазар."


Надхвърляне на целите. S&P 500 надминава прогнозата на стратезите от Wall Street за края на 2023 г.

Въпреки че стратезите до голяма степен капитулираха по отношение на прогнозите си за 2023 г., те не са съвсем готови да се превърнат в бикове. Каба, например, очаква S&P 500 да спадне до 3800 до средата на следващата година, воден от кризата в потребителските разходи. В петък той затвори на ниво от 4 450.

Той не е сам. Стратезите като цяло прогнозират спад на пазара през 2024 г., въпреки че се увеличават признаците, че икономиката на САЩ може да избегне рецесия - темпът на инфлация като цяло се е охладил, продажбите на дребно остават силни, а Федералният резерв се очаква да запази лихвените проценти стабилни тази седмица. 

За инвеститорите, които разполагат с парични средства, мрачната обстановка на Уолстрийт създава дилема. Това е напомняне, че усилията на Фед да укроти инфлацията все още застрашават икономиката. В същото време акциите преодоляха същите заплахи през 2023 г. и сега, при подобряващите се перспективи за печалба на корпоративна Америка и при положение, че самият Фед не вижда признаци на рецесия, някои пазарни наблюдатели стигат до заключението, че мечките отново ще сгрешат. 

Различен натиск
За Сархан, бик на пазара на акции, който предпочита технологични и растящи акции, всичко това показва колко различни са залозите за тези, които наблюдават пазара - като стратезите - и тези, които управляват парите на клиентите.

"Натискът е изключително различен за паричния мениджър", казва той. "Не само че трябва да сте прав, но и да изпреварвате пазара - или клиентите ще ви напуснат."

Множество стратези от Уолстрийт бяха принудени да повишат прогнозите си, тъй като акциите продължиха да се покачват през тази година. Савита Субраманян от Bank of America Corp., Дейвид Костин от Goldman Sachs Group Inc. и Скот Хронерт от Citigroup Inc. също повишиха прогнозите си за 2023 г. през последните месеци, за да бъдат в крак с ралито. 

"Може да се твърди, че всички, които повишават оценките си и коригират пазарните си прогнози, не са непременно сгрешили, а просто са подранили", каза Оливър Пурш, старши вицепрезидент и съветник в Wealthspire Advisors. "Да изслушаш някого, с когото не си съгласен, е много по-ценно, отколкото просто да търсиш потвърждение от някой друг, който гледа на пазара по същия начин като теб." 

Тъй като Федералният резерв наближава края на цикъла на затягане, Пурш е оптимист за фондовия пазар и икономиката, тъй като перспективите за приходите се подобряват, а разходите остават стабилни. 

Но това не означава, че няма рискове. 

Рисковете остават
Представителите на Фед сигнализираха, че са готови отново да повишат разходите по заемите, ако икономиката и инфлацията не се охладят допълнително. Съществува и един изпитан сигнал, излъчван от пазара на облигации, който никога не е алармирал за рецесия толкова дълго време.

Основният въпрос, който вълнува голяма част от Уолстрийт в момента, може да бъде колко дълго Фед ще запази лихвите на това високо ниво, ако действително е приключил с повишаването им. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват официалните представители да запазят лихвените проценти в диапазона 5,25-5,5 % на заседанието си на 19-20 септември, а първото намаление да стане през май - два месеца по-късно от мнението на икономистите през юли. 

Исторически погледнато, определянето на момента, в който Фед ще приключи с повишенията, е донесло двуцифрена възвръщаемост на инвеститорите в акции, но траекторията става неясна, когато централната банка прескочи, преди да възобнови повишенията.

Има признаци, че инвеститорите имат пари, които да вложат в акции. Докато през юли експозицията на инвеститорите изглеждаше разтеглена след големия ръст на акциите през първото полугодие, сега тя е значително по-близо до неутралната, сочат данни, събрани от Deutsche Bank AG.   

Изглежда, че част от тези пари може да се върнат от страничните пазари. По данни на Bank of America фондовете за акции току-що отбелязаха най-големия седмичен приток от 18 месеца насам поради нарастващата увереност, че икономиката се насочва към меко приземяване.

"Никой не мислеше, че ралито ще стигне толкова далеч и толкова бързо", каза Стефани Ланг, главен инвестиционен директор в Homrich Berg, която през цялата година е била с недостатъчно тегло на акциите. "Това, което ще бъде показателно, е дали повечето от стратезите ще се обърнат, но тогава ще дойде още по-голяма икономическа слабост, от която някои вече се притесняват."