Акциите в Азия и САЩ поскъпнаха след коментарите на Пауъл

Трезвите коментари на Пауъл повториха тези, направени след срещата на FOMC миналата седмица, успокоявайки търговците, които очакваха шефът на Фед да отхвърли разхлабването на финансовите условия

10:05 | 8 февруари 2023
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите в Азия поскъпнаха в сряда след късен ръст в цената на американските акции в една нестабилна сесия, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл не успя да намали оптимизма на инвеститорите.

Акциите в Австралия и Южна Корея поскъпнаха, за да повишат бенчмарка на акциите в целия регион въпреки колебанията в търговията с акциите в Хонконг, континентален Китай и Япония. Фючърсите на европейските акции се покачиха, докато договорите в САЩ останаха без промяна, след като S&P 500 напредна с повече от 1% във вторник. Технологичният Nasdaq 100 надмина основните бенчмаркове, изкачвайки се с повече от 2%.

Австралийските облигации се понижиха в началото на търговията след спадовете на държавните облигации на САЩ във вторник, които частично обърнаха посоката си в началото на търговията в сряда. Индексът на долара беше стабилен, след като спадът му във вторник прекъсна тридневно рали.

Йената се стабилизира след поскъпване с повече от 1% във вторник, докато австралийската валута поскъпна с над 1% след решението на Централната банка на Австралия да увеличи лихвените проценти във вторник. Доходността на индийските държавни облигации и рупията се покачиха, след като централната банка на страната повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта, както се очакваше в сряда.

Трезвите коментари на Пауъл повториха тези, направени след срещата на Федералната комисия по отворени пазари миналата седмица, успокоявайки търговците, които очакваха шефът на Фед да отхвърли разхлабването на финансовите условия и петъчния доклад за работните места. Пауъл подчерта, че дезинфлацията е започнала и че вероятно ще са необходими допълнителни увеличения, ако пазарът на труда задържи добрите си нива.

В отделни коментари президентът на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари каза, че Фед вероятно ще трябва да повиши лихвените проценти до 5,4% в горната част на целевия си диапазон предвид силата на пазара на труда в САЩ. Фед увеличи лихвите с 25 базисни пункта миналата седмица до диапазон от 4,5% до 4,75%.

Джейн Фоли, ръководител на валутната стратегия на Rabobank, увеличи очакванията си лихвените проценти в САЩ да достигнат връх от 5,5% след забележките на Пауъл и каза в интервю за Bloomberg, че инвеститорите на фондовия пазар са пренебрегнали ястребовите коментари на председателя на Фед.

„Мисля, че пазарът на акции иска да види нещо леко раздвижено и се придържа към факта, че да, има много икономически данни в САЩ, които предполагат, че производството се забавя, че цените на стоките се забавят и веригите за доставки се оправят“, каза тя. „Вероятно сме имали пикова инфлация и да, общата инфлация може да спадне още повече, но да се опитаме да я намалим до 2% може да бъде доста трудно.“

Акциите на Adani Enterprises поскъпнаха за втори ден, тъй като инвеститорите преоцениха въздействието на унищожителния доклад на Hindenburg Research, публикуван преди две седмици. Хедж фондовете и инвеститорите в проблемни дългове започнаха да изкупуват облигации на компанията Adani. Рейтинговата компания Moody's заяви в доклад, че експозицията на индийските банки към Adani Group не е достатъчно голяма, за да повлияе на качеството на техните кредити.