Инвеститорите се чудят дали възстановяването на технологичния сектор може да продължи

Дори след неотдавнашното рали технологичните акции и крипто все още изглеждат скъпи, казват някои инвеститори

19:03 | 13 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичните акции миналата седмица показаха най-голямото си завръщане след световната финансова криза. Но някои инвеститори все още остават предпазливи към сектора.

Nasdaq Composite приключи седмицата с най-големия си двудневен ръст от 2008 г. насам, след като данните за инфлацията, които бяха по-меки от очакваното, съживиха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв ще забави темпото на повишаване на лихвените проценти. Много инвеститори се надяват, че ако и когато Фед започне да оттегля увеличението на лихвените си проценти, Big Tech отново ще поведе ръста на пазара.

Редица инвеститори казват, че се съмняват колко дълго може да продължи завръщането. В предишни години, както след спукването на дотком балона през март 2000 г., разпродажбите отнеха много болезнени месеци, а спадът беше белязан от големи колебания нагоре и надолу. Това е предупредителна история за инвеститорите, които се надяват, че най-лошото е отминало след ралито на акциите миналата седмица.

„Това е типично за голямо рали на мечия пазар“, каза Жулиен Стауф, основател на фирмата за хедж фондове Stouff Capital, пред The Wall Street Journal. „Не е свършило.“

Дори след експлозивните печалби през изминалата седмица, много печеливши от ерата на пандемията са на големи загуби за годината. Акциите на онлайн продавача на употребявани автомобили Carvana Co., които скочиха до нови висоти през 2021 г., загубиха 95% от стойността си тази година, въпреки скока от 32% само в четвъртък. Водещият борсово търгуван фонд ARK Innovation на Кати Ууд се срина с 57% през 2022 г. Акциите на Amazon.com загубиха 40%.

Nasdaq се понижи с 28% през 2022 г., докато S&P 500 се понижи с 16%.

През следващите дни инвеститорите ще анализират нови данни за продажбите на дребно и продажбите на съществуващи жилища, за да се опитат да преценят траекторията на пазара.

Цените на криптовалутите се сриват, като кризата в цифровите валути се влошава през цялата седмица. Индустрията беше изправена пред най-голямата си катастрофа досега, когато известна борса FTX подаде молба за банкрут в петък. Цените на Bitcoin и Ethereum сега са надолу с около 75% от върховете си, достигнати миналата година.

Въпреки че оценките на акциите спаднаха, много технологични компании все още не изглеждат непременно евтини, каза Дейвид Айсверт, портфолио мениджър в T.Rowe Price, който покрива и инвестира в технологии от 1999 г. насам, по времето, когато се спука дотком балонът.

Например Nasdaq-100 има съотношение стойност на компанията към продажби (EV/sales) от 3,71. Това е спад от 5,40 в началото на годината и около нивата, достигнати през 2019 г. Средната стойност за последните 10 години е около 3,35.

Проблемът? Доходността на облигациите беше много по-ниска преди няколко години. Тази година повишенията на лихвените проценти на Фед повишиха доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ до 3,828%, около най-високото им ниво от 2010 г. През 2019 г. 10-годишните държавни облигации не надминаха 2,783%.

По-високата доходност на облигациите означава, че инвеститорите имат повече възможности за избор къде да паркират парите си. Това от своя страна означава, че инвеститорите не трябва - и обикновено не искат - да плащат толкова много за компании, обещаващи висок растеж в бъдеще, казаха инвеститори.

„Това, че дадена акция е паднала много, не означава, че е евтина“, каза Айсверт и добави, че в продължение на години след спукването на дотком балона инвеститорите са продължили да купуват технологични акции, подобно на това, което се разигра през последните месеци. Еднодневният скок в четвъртък във всичко - от технологични гиганти до по-спекулативни компании на растежа показва, че много инвеститори не се отдръпват от сделките.

Някои инвеститори, като Адам Гросман, глобален инвестиционен директор в RiverFront Investment Group, казват, че все още има място за технологични акции в портфейлите, но само такива с характеристики като стабилни потоци от приходи, инвестиции в облачни технологии и положителни печалби.

Част от това, което е болезнено за тазгодишния спад, каза той, е колко привидно безразборна е било разпродажбата. „Пазарът не е дал никакво доверие“ на силата на печалбите на някои технологични компании, каза той.

Акциите на Apple Inc., например, са намалели с 16% за годината, въпреки че производителят на iPhone отчете рекордни приходи през последното тримесечие.

В крайна сметка, каза Гросман, най-големите и доминиращи технологични компании все още изглеждат заслужаващи да се инвестира в тях – въпреки че инвеститорите трябва да са готови да поемат допълнителни загуби в краткосрочен план.

„Не бия камбаната и не казвам купувайте веднага“, каза той.

Други казват, че се подготвят за огромна промяна на пазарите: такава, в която групи, доминирали през последното десетилетие, отстъпват място на други лидери, като например енергийни компании.

В продължение на много години си струваше да инвестирате в акции, които може да не генерират големи печалби години наред. Инвеститорите се обзалагат, че компаниите, които обещават да разрушат и да внедрят иновации в своите индустрии, ще осигурят най-голямата възвръщаемост в свят, в който лихвените проценти отново са по-ниски, а икономическият растеж е слаб.

„Активите с най-голяма продължителност бяха мястото, където трябваше да бъдете. Направихме много пари за нашите клиенти през 10-годишния период“, каза Рик Питкерн, главен инвестиционен директор на Pitcairn, който контролира активи на стойност около 7 милиарда долара.

Но Питкерн каза, че очаква ера на по-високи лихвени проценти – такава, в която летвата за Фед да намали лихвите е много по-висока.

Въпреки че инфлацията се понижи през октомври спрямо предходния месец, тя остава много висока. Фед също все още е готов да продължи да повишава лихвените проценти следващия месец, както и потенциално през първата половина на следващата година. Това прави малко вероятно сделките, които са работили през толкова голяма част от ерата след финансовата криза, да доведат до евентуално завръщане на пазара, каза той.

„Не мисля, че това ще е средата за следващите 10 години“, каза той.