В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Крахът на FTX трябва да направи криптосферата по-сигурна за инвеститори и потребители

Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", "В развитие", 11.11.2022 г.

15:40 | 11 ноември 2022
Обновен: 11:46 | 15 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Никой не очакваше и никой не може да прогнозира докъде ще се разпространят ефектите от колапса на криптоборсата FTX. Репутационният удар по криптосвета ще бъде значителен, но доверието ще се възстанови с въвеждането на все повече регулации, а и секторът на децентрализираните финанси (DeFi) е останал незасегнат от скандала. Цените на основните криптовалути спаднаха - биткойн достигна двугодишно дъно под $16000 - и е възможно да има нови спадове. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Когато е възможно личности като Сам Банкман-Фрийд да прикриват 8 млрд. долара дупка във финансите си в продължение на месеци и да доведе до колапс на голяма част от централизираната криптоекосистема, нещо определено не е както трябва... Регулации за тези компании са абсолютно необходими; по-децентрализираната част от криптосферата се развива в много добра посока така или иначе... Най-важното за потребителите след този инцидент е да са сигурни, че техните средства са защитени и ако депозират криптоактивите си на тези борси, няма да ги загубят."

Процесите за по-силни регулации на сектора са започнали (в ЕС започва да действа Директивата за пазарите на криптоактиви) и след този случай те само ще се засилят, каза Драмалиев.

"Тази промяна на статуквото в криптопространството, благодарение на този колапс, в средносрочен и дългосрочен план ще бъде нещо крайно позитивно - ще наложи нови по-добри практики за управление на риска."

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) има своя вина за случилото се, тъй като от години бави приемането на регулации за търговията с криптоактиви - тази липса на рамка накара FTX да напусне САЩ първо за Хонконг, а след това за Бахамите, каза Драмалиев.

Основната причина за краха на FTX е алчността на основателя Сам Банкман-Фрийд, който не е разкрил загубите на свързаната компания Alameda Research след колапса на проекта Terra Luna, обобщи Драмалиев.

"Банкман-Фрийд е използвал средства на FTX, за да запълни дупките в Alameda. Той се представяше като един от спасителите на криптопространството, готов да предпази други компании от фалит, като ги погълне,.. но през цялото време Alameda e била в подобно състояние."

Изглежда е имало и непечеливши залози на традиционните пазари с пари на клиенти на FTX, допълни Драмалиев.

Дупката в Alameda и FTX е около 8 млрд. долара и тази борса е на практика неспасяема; няма финансова логика да се наливат пари в нея, които могат да се използват за нови компании, коментира Драмалиев. Тези липси вероятно стоят и зад оттеглeната оферта за поглъщане от Binance.

FTX бе 4-та по големина криптоборса в света и една от най-големите за криптодеривати; тя се радваше на доверието на инвеститори като BlackRock и Sequoia Capital и много компании съхраняваха средствата си там. Една такава бе BlockFi, която трябваше да спре търговията. Ефектите извън криптосферата може би няма да са чак толкова съществени, смята Драмалиев, но драмата може да продължи с месеци.

"Сценарият с Terra Luna се повтаря, дори може би е по-лошо. FTX имаше централна роля в централизираните криптофинанси. Заради липсата на регулациии в САЩ тези централизирани борси и фондове са доста непрозрачни... Децентрализираните финанси (DeFi) са на практика незасегнати - всичко там е прозрачно и базирано на умни договори, няма задкулисни дейности."

Спадът в цените на основните криптовалути през седмицата може и да продължи, което ги прави привлекателни за навлизане в криптосферата. Очаква се да има разпродажба на активи за долари или стейбълкойн, за да се покрият задължения.

"Не е ясно кой какви активи има и кога трябва да ги продаде, за да покрие задълженията. Не е невъзможно да има още спадове. Тепърва наблюдаваме как се разпространява финансовата зараза в криптоиндустрията."

Ще се получи ли олигопол в централизираните криптофинанси и какви бъдещи проекти има в сектора може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.