Акциите и американските фючърси спадат преди данните за трудовия пазар в САЩ

Независимо от очаквания разочароващ доклад, призивите на членове на Фед за увеличаване на лихвите продължават

09:35 | 7 октомври 2022
Обновен: 09:50 | 7 октомври 2022
Автор: Тася Сипахутар
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите в Азия поевтиняха, а фючърсите върху американските акции се понижиха в рамките на приглушена търговска сесия преди ключовия месечен доклад за заплатите в САЩ. Разочароващите приходи на производителите на чипове натежаха върху настроенията на инвеститорите.

Индексът MSCI за Азиатско-тихоокеанския регион спадна с 1% и е на път да прекъсне тридневната си серия от печалби. Технологичните акции в Хонконг поведоха и останалите компании надолу, след като Advanced Micro Devices Inc. и Samsung Electronics Co. отчетоха печалби, които се разминаха с оценките на анализаторите. Фючърсите за акции в САЩ се понижиха, а фючърсите на европейските акции сочеха към отваряне на червена територия.

Акциите на

Доларът се търгуваше с леко повишение спрямо повечето основни валути, докато офшорният юан поевтиня, след като Китай съобщи, че валутните резерви на страната са спаднали до най-ниското ниво от 2017 г. насам. По-рано йената отслабна спрямо долара към нивата, които предизвикаха пряка пазарна интервенция миналия месец, тъй като търговците провериха доколко властите ще позволят на валутата да се обезцени. Американските облигации се търгуваха без съществена промяна.

Според прогнозите докладът за заетостта в САЩ в петък ще покаже, че през септември работодателите са добавили още 255 000 работници. Това ще бъде най-малкият брой работни места, добавени за един месец, от спада в края на 2020 г. насам.

Той идва на фона на множеството настъпателни коментари от представители на Федералния резерв - президентът на Фед Чикаго Чарлз Евънс заяви, че референтната лихва вероятно ще бъде на ниво от 4,5 % до 4,75 % до следващата пролет, а Нийл Кашкари от Фед в Минеаполис заяви, че централната банка е "доста далеч" от спиране на кампанията си за повишаване на лихвите.

"В системата има толкова много пари, които се борят за малко предлагане", каза Мариан Монтани, портфолио мениджър в Gradient Investments, по радио Bloomberg. "А това, което наистина трябва да се случи, е, че се нуждаем от повече производство в САЩ, от по-надеждни източници на части. Нуждаем се от повече налични производствени стоки, за да можем да имаме по-добра икономика."

Преди откриването на европейската пазарна сесия Credit Suisse Group AG съобщи, че предлага да изкупи обратно дългови ценни книжа за пари в брой на стойност около 3 млрд. USD.

На другите сектори петролът надхвърли 88 долара за барел, а златото поевтиня. Биткойнът се търгуваше около 20 000 долара.