Петролът се стабилизира след най-големия еднодневен ръст от май

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $84 за барел

09:30 | 4 октомври 2022
Обновен: 10:39 | 4 октомври 2022
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се стабилизира, след като отчете най-големия еднодневен ръст от май, тъй като пазарът очакваше ОПЕК+ да осигури значително намаляване на доставките.

West Texas Intermediate се търгуваше близо до $84 за барел след рали с повече от 5% в понеделник. Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, ще обмислят намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден, когато се срещнат в сряда.

Петролът поевтиня с 25% през последното тримесечие, тъй като централните банки, включително Федералният резерв, повишиха агресивно лихвените проценти, за да се борят с необузданата инфлация. Преминаването към по-строга парична политика предизвика спекулации за рязко забавяне на глобалния растеж, което навреди на търсенето на суровини, които също бяха засегнати от скока на долара.

„Виждаме значителен шанс за намаление с до 1 милион барела“, казаха в бележка анализатори на Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Всичко под 500 000 барела на ден ще бъде пренебрегнато от пазара.“

Срещата на ОПЕК+ във Виена ще бъде първата присъствена среща на групата от началото на пандемията. Освен това министрите планират да дадат пресконференция след заседанието си, като това ще бъде първият подобен брифинг от миналата година.

Понастоящем много държави от ОПЕК+ не са в състояние да изпълнят напълно текущите си производствени квоти предвид ограниченията на доставките. Това означава, че всяко споразумение за намаляване на общото производство няма да доведе до пропорционален спад на действителните барели предвид несъответствието.

„Въпреки че очакваме да видим голямо намаление на хартия, в действителност намалението вероятно ще бъде много по-малко“, каза Уорън Патерсън, ръководител на суровинната стратегия в ING Group NV в Сингапур. Намаляване с 1 милион барела на ден би означавало действително намаление с по-малко от 400 000 барела, изчисли той.

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че потенциално намаление от страна на алианса „ще се случи на фона на един от най-напрегнатите пазари в историята“, според бележка от 3 октомври, озаглавена „ОПЕК поема срещу Фед“. Все пак подобно решение може да бъде оправдано от скорошния голям спад в цените на суровия петрол, се казва в съобщението.

Ход на ОПЕК+ за ограничаване на добива би бил неуспех за президента на САЩ Джо Байдън, който призова групата да добави барели, за да противодейства на инфлацията преди междинните избори следващия месец. Това също предполага, че усилията за изолиране на Москва за нейното нахлуване в Украйна не работят толкова добре, колкото би искала администрацията.

Перспективата за по-малко предлагане от алианса помогна да се разширят времевите спредове на основните пазари, което показва очакване за по-строги условия. Бързият спред на WTI - разликата между двата му най-близки контракта - беше 94 цента за барел спрямо 35 цента преди две седмици.