Турският производител на дронове Baykar има поръчки за 3 години напред

Компанията желае да превърне Украйна в производствена база

19:22 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Турската компания Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AS, която снабдява Украйна с безпилотни летателни апарати, твърди, че в момента разполага с капацитет за производство на 20 дрона месечно и има тригодишен график за поръчки, информира Bloomberg.

"Безпилотните самолети TB2 и Akinci са в серийно производство, имаме търсене и за двата вида", заяви Халук Байрактар, главен изпълнителен директор на частната компания, в интервю за украинската фондация "Върни се жив". "За TB2 имаме договори за износ с 22 различни държави."

Baykar Makina, която работи и по проект за безпилотен изтребител, наречен Bayraktar Kizilelma, иска да увеличи още повече производствения си капацитет и се надява да постигне това със завод в Украйна.

Байрактар, брат на зетя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Селчук Байрактар, заяви, че компанията иска да сглобява безпилотни самолети TB2 и Akinci, както и изтребители Kizilelma в Украйна.

Вече е в ход изграждането на изследователска база и център за модерно производство, каза той и добави: "Виждаме Украйна като наш стратегически партньор. Също така искаме да превърнем Украйна в производствена база." 

През тази година Турция успя да остане в близки отношения както с Украйна, така и с Русия, тъй като се стреми да посредничи, а не да избира страна във войната след нахлуването в Украйна през февруари. Дори когато Baykar Makina доставя въоръжени безпилотни летателни апарати на Украйна и предвижда фабрика там, износът на Турция за Русия достигна осемгодишен връх от 2,9 млрд. долара през първата половина на 2022 г.

В неотдавнашно интервю за вестник РБК пратеникът на Украйна в Турция заяви, че заводът Bayraktar TB2 може да започне да произвежда безпилотни самолети още в края на 2023 г. 

След руската инвазия Киев е получил 50 безпилотни самолета TB2, заяви през юни украинският министър на отбраната Олексий Резников.

През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган изигра важна роля в посредничеството за сключване на споразумение между Русия и Украйна за възобновяване на износа на зърно от Черно море, попаднало в капана на войната. Ердоган има близки връзки с Путин, който го похвали за усилията му по време на продължителните преговори за зърното.