Ръстът на заплатите в САЩ също сочи към вдигане на лихвите

Положителните данни за заетостта и заплатите в САЩ улесняват решението на Фед

18:12 | 6 ноември 2015
Обновен: 18:13 | 6 ноември 2015
Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Освен силните данни за ръста на заетостта в САЩ през октомври 2015 г., които надхвърлиха очакванията дори на най-смелите анализатори, данните за ръста на заплатите също са положителни. Американската икономика добавя 271 000 нови работни места през октомври 2015 г., а безработицата пада до 5%, стана ясно от данни, съобщени в петък, 6 ноември.

Средните почасови възнаграждения растат с 2,5% на годишна база през октомври 2015 г., което е най-високият темп на ръст от юли 2009 г. насам. Ръстът в заплатите се задържаше на средно ниво от около 2% откакто текущата експанзия започна през същия месец. 

Стагниращите заплати бяха сред основните притеснения на Фед във връзка със слабия ценови ръст в САЩ.  Инфлацията в най-голямата световна икономика остава под целта на Фед за годишен ценови ръст от 2% вече над 3 години. 

На своя пресконференция от март 2015 г. на Федералния резерв Джанет Йелън отбеляза, че по-високите заплати не са задължително условие за вдигането на лихвите. Тя обаче посочи, че заедно с колеги си следят този индикатор, в търсене на признаци, че инфлацията може да се ускори. 

„Ако ръстът в заплатите се увеличи, това поне ще е симптом, че инфлацията ще тръгне нагоре с времето“, каза Йелън тогава. 

Главният икономист на компанията за управление на активи Northern Trust Corp. Карл Таненбаум каза, че данните за заплатите, публикувани на 6 октомври 2015 г., ще имат голяма тежест при взимането на решението за лихвите от страна на Фед. 

„Освен ако ноемврийският доклад за заетостта не е плачевен, или ако не се случи нещо значимо в международен план, мисля, че Фед, както силно сигнализираше през последната седмица и половина, ще предприеме тази стъпка (вдигане на лихвите б.р.) през декември“, каза той. 

На 4 октомври 2015 г. Йелън каза пред Конгреса, че американската икономика се представя добре и вдигане на лихвите през декември е „жива възможност“. 

Силните данни за заетостта, заплатите и безработицата правят възможността още по-жива и прогнозите на емблематични инвеститори като Бил Грос сочат натам. Грос каза, че след силния ръст в заетостта „има 100% вероятност Фед да видгне лихвите през декември“.

Основният лихвен процент в САЩ е на ниво близо до 0% от декември 2008 г. насам, за да стимулира американската икономика и да ѝ помогне да се възстанови от най-голямата рецесия от Голямата депресия насам.