UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Единственият по рода си продукт с термохромни течни кристали се произвежда в България

Георги Мутафчиев, работил върху продукта TOM Thermochromic Апликация с Термохромен Ефект, “UpDate”, 17.10.2021

20:03 | 17 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

“Термометър”, под формата на 5-милилитрова бутилка с рол-он, който с кръгови движения се нанася по кожата и в съответствие с телесната ни температурата се променя и цвета. Когато цветът е черен - значи е под 37 градуса. Ако се повиши става от черен, лилав(37.1-37.3 градуса) и розов. Розовият цвят показва, че температурата е над 37,4 градуса. Това заяви Георги Мутафчиев, работил върху продукта TOM Thermochromic Апликация с Термохромен Ефект в ефира на предаването “UpDate” с водещ Eлена Кирилова.

Самото измерване на телесната температура се случва благодарение на термохромни течни кристали. За много хора са познати отдавна, но екипът на  Георги Мутафчиев е пионер в посоката да дава точни температури за нашето здраве, както и от медицинско значение. Кристалите, в директен контакт с температурата променят цвета си. 

Идеята произлиза в разгара на пандемията, когато е било доста по-лесно да се започне нов бизнес, защото тогава хората са били настроени към по-различен тип мислене за иновации, казва Мутафчиев. Идеята на продукта е предназначен към ученици, студенти и деца в детските градини, за да бъдат контролирани и наблюдавани, с цел предпазване от заразяване. Самият продукт не се абсорбира от кожата и остава тънък филм върху кожата. Материалът, който се нанася е малък и е напълно достатъчен за да даде индикация като отговаря на всички изисквания и е безопасен е за използване.

Продуктът е колаборация от българско и американско дружество. Произвежда се изцяло в България и е регистриран като козметичен, за да може максимално бързо да бъде на пазара, заради необходимостта му по време на пандемията. Отговаря на всички действащи към момента правни изисквания на ЕС. Екипът е малък и се състои от 4-5 служители. Разпределили са си задачите в две звена  - едните в производството на термохромните кристали, а другите в маркетинговото позициониране на продукта.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.