UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

ABLE Activator учи как се влиза в обувките на предприемача

Яна Перпериева, ръководител на ABLE Activator, Update, 08.04.2021

20:02 | 11 април 2021
Автор: Димитър Баларев

ABLE Activator е предприемаческа програма - ние не сме акселератор или преакселератор. Нашата цел е да предоставим възможността на 20-30 проактивни българи или чужденци, които живеят на нашата територия, да разберат от първа ръка какво е да си в обувките на предприемача. Това заяви Яна Перпериева, ръководител на ABLE Activator, в ефира на предаването "Update" с водещ Бойчо Попов.

"Участниците в програмата биват сложени в екип и преминават през 6 модула, като на финала виждат как идеята им от "нула" се превръща в работещ проект. Разбира се, това се случва с насоките на нашите ментори - имаме пълна програма, която обхваща 6 уикедна от сутрин до вечер, плюс някои допълнителни събития в сряда". 

"Предоставяме цялостен поглед на това дали идеята е добра, дали сме прекалено влюбени в нея и сме слепи за факта, че пазарът може би няма нужда от подобни решения", споделя Яна Перпериева.

"Статиската показва, че нереалистичната или нерентабилната идея често се оказва причинител на провала на даден стартъп. Неслучайно 70% от стариращите компании завършват с неуспех, но, разбира се, това не се дължи единствено на идеята - има много други фактори като екип, бизнес модел и т.н".

От разговора стана ясно, че първата стъпка в програмата е идеята - "имаме специални workshop-и, в които обучаваме нашите участници как да общуват с потенциални клиенти, за да разберат дали тяхната идея е рентабилна и дали пазарът има нужда от нея", коментира събеседникът. 

"Оттам нататък ги снабдяваме с всички твърди и меки умения, които са нужни, за да я развият, валидират, да добавят бизнес модел, да могат да общуват с инвеститори или други потенциални купувачи".

По думите на ръководителя на ABLE Activator програмата покрива маркетингова стратегия, бизнес модели, дизайн мислене, екипна стратегия, като най-ключов се оказва Модул 1, в който всъщност се изкарват на повърхността вътрешните лидери сред участниците.

"Ние вярваме, че всички хора имат потенциала, но понякога ни е нужна малко рефлексия, за да сме готови да видим къде има нужда от още работа", посочи гостът.

"Едно от нещата, на които ние учим нашите участници, е, че екипът е най-важното нещо, което ще помогне на дадения стартъп да изплува на повърхността или съответно ще бъде ключовия фактор, който предопределя неговия провал. Един добър лидер трябва да може да разпознава своите силни и слаби места, окрилявайки и вдъхновявайки хората около него и за да могат и те да развият пълния си потенциал".

ABLE Activator може да се похвали с редица проекти, които продължават да се развиват и след края на програмата. 

"Единият проект от последния сезон е Mindfit - платформа за служители, които са претърпяли "бърнаут" или друг проблем, свързан с натоварване или стрес, да получат помощ от правилния за тях терапефт или психолог. Друг успешен пример са приложението Five - платформа за запознанства и срещи". 

Към края на разговора Яна Перпериева коментира, че в България за съжаление е налице неравномерно и непропорционално разпределение на бизнеса, като София определно взима превес.

"Но въпреки всичко преди пандемията имаше множество събития, които предоставят възможности за свързване на проактивни хора с други идейни предприемачи. Нашата страна може да се похвали с историята си на предприемачески обучения и се надяваме да продължава да се случва и да се поддържа като тенденция".

"В България вече има компании, които имат потенциала да станат "еднорози". Дронамикс и Лийнплъм са сред най-вероятните по мое мнение, но все пак всичко е обвързано с развитието на пандемията", каза още гостът. 

Повече по темата за ABLE Activator, стартъп екосистемата в България и разказа от първа ръка на Яна Перпериева за живота и предприемачеството в Китай може да видите във видеото

Крайният срок за кандидатстване за програмата е 15 април.

Всички гости на предаването "UpDate" може да видите тук