UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Строго традиционната форма на обучение няма да се върне никога

Светлана Савова, директор на отдел "Партньорствa и продажби" във VEDAMO, Update, 17.01.2021

20:03 | 17 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Никога няма да се върнем към строго традиционната форма на обучение, заявява Светлана Савова, директор на отдел "Партньорствa и продажби" във VEDAMO, в ефира на предаването "Update" с водещ Бойчо Попов. 

Тя разказва за компанията VENDAMO, която предлага комбинация от два основни продукта - виртуална класна стая за провеждане на интерактивни уроци в реално време и система за управление на обученията или така наречените (LMS-платформи). Комбинацията от двете услуги предоставя възможност на всяка една организация да има своята цялостна онлайн академия, където да администрира и провежда своите обучения. 

"Ние стартирахме през 2013 г., когато името на компанията беше "Прознание" и си поставихме амбициозната цел да направим първото онлайн българско училище, което да надгради наученото в традиционното училище. Но, за съжаление, ситуацията тогава не позволи реализацията на проекта, тъй като технологиите в образованието бяха все още прекалено иновативно понятие."

Поради тогавашните обстоятелства Светлана Савова сподели, че от компанията са решили да преструктурират дейноста си, взимайки инфраструктурата и софтуера от предишната фирма и създавайки нова, която да продава софтуер на база месечен или годишен абонаментен план вместо съдържание, както преди.

"Това, което отличава нашата компания от останалите платформи за видео комуникация като Google Meet и Zoom, е фактът, че те в основата си са изцяло видео конферетни услуги, чиято цел е да спомогнат корпартивния свят от дистанция. Докато всеки учител споделя мнението, че инструментите в тези платформи не са достатъчни, за да може преподаващият по полезен и достъпен начин да въвличе учениците в учебния процес. Ние предлагаме именно това, от което учителят се нуждае".

Като пример за специфичен онлайн инструмент в рамките на виртуалната класна стая директорът на отдел "Партньорствa и продажби" към компанията посочи опция, чрез която учителят може да следи в реално време дали ученикът е фокусиран върху урока - ако подрастващият смени страницата, учителят веднага получава жълта нотификация. 

"Към днешна дата около 20 хиляди организации ползват нашата платформа, като около 40% от тях са американски и друга голяма част са базирани в Западна Европа и Близкия изток. В България също не малък брой организации ползват нашите продукти, като главно това са частни училища и различни езикови и образователни школи."

"Това, с което аз лично много се гордея, е успехът на българските училища в чужбина, тъй като много голяма част от тях ползват нашата платформата и децата извън България чрез нея получават качествен достъп до образование", сподели Светлана Савова. 

В заключение гостът прогнозира, че образованието по света и у нас никога няма да бъде същото, както преди. 

"Редица страни вече обсъждат правови рамки и форми на държавно финансиране, които да бъдат насочени в нови хибридни форми на обучение и да са приложими не само в ситуация на пандемия, но и при по-леки извънредни обстоятелства. Гъвкавостта на една такава платформа като нашата й предоставя големи възможности. 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Update" може да видите тук.