UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Иновации по време на криза: Viber стана канал за продажба на малките търговци

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, Момчил Еленков, директор B2B партньорства за ЦИЕ в Rakuten Viber, UpDate, 27.06.2020

20:05 | 27 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

VibeMarket е много по-лесно и удобно решение за търговеца да се свързва с клиентите в дигитална среда. Нашата роля е да подпомогнем дребните търговци да общуват с крайните клиенти по по-добър начин и това решение да бъде много бързо за тях. Това обясни Момчил Еленков, директор B2B партньорства за Централна и Източна Европа в Rakuten Viber, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

"Създадохме чат бот, при който крайният потребител на база на местоположението си може да види какви търговци има около него. Това е текущото улеснение. Хубавото е, че привлякохме вниманието на този тип търговци към дигиталните алтернативи".

Идеята за създаването на VibeMarket се появи, след като много заведения и магазини останаха затворени по време на извънредното положение у нас и те изпитаха рязка необходимост да преминат в дигитална среда, за да могат да продължат да работят и да общуват с клиентите си. Това каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

"Viber е най-разпространеният канал за общуване между хората и за нас бе съвсем естествено да предложим тази иновация на търговците, които много трудно биха могли да изградят онлайн магазин в кратък период от време. Затова решихме, че Viber е най-естествената среда те да продължат да общуват с клиентите си и да получават плащания".

Тя отбеляза, че поради ситуацията с коронавируса за една нощ дигитализацията е навлязла в живота на хората и институциите. "А за някои институции дори не сме вярвали, че ще предлагат електронни услуги", допълни Манова. По думите ѝ тази тенденция ще се задържи и след пандемията. 

"Хората осъзнаха, че парите в брой са опасни от гледна точка на разпространението на коронавируса. Много търговци престанаха да приемат плащания в брой. Ръстът на безконтактните плащания е драматичен. Процентът на безконтактните плащания към общия брой плащания е над 75%. Мобилните плащания също отчитат сериозен ръст, там не е необходимо да се въвежда пин код, независимо от сумата".

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на UpDate вижте тук.