UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Изкуственият интелект вече помага и при избора на жилище

Галя Йорданова и Боян Бонев, съоснователи на стартъпа "gaida.ai", UpDate, 30.06.2019

20:00 | 30 юни 2019
Галя Йорданова и Боян Бонев, съоснователи на стартъпа "gaida.ai". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Галя Йорданова и Боян Бонев, съоснователи на стартъпа "gaida.ai". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект вече намира своето приложение и на пазара на жилищни имоти. Български стартъп е открил иновативен начин да помага както на крайните клиенти, така и на агентите на жилищни имоти. Повече за дейността на "gaida.ai" разказаха неговите основатели Галя Йорданова и Боян Бонев в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Дигиталният агент може да предложи всякаква помощ на купувача, коментира Йорданова. Тя посочи, че изкуственият интелект започва работа с клиента в първия момент, когато той се появи на дадена дигитална платформа, независимо дали това е сайт на агенция, някоя от социалните ѝ медии или просто купувачът е позвънил по обява.

Дигиталният агент разбира какви са нуждите и интересите на клиента, кои неща са му по-важни от други, като след това започва един дълъг процес по обслужване, добави тя.

„Основната разлика в начина, по който работят физическите агенти и нашият дигитален агент, е фактът, че ние не разделяме клиентите на такива, които ще купят имот утре и други, които ще направят покупка след много време“.

Изкуственият интелект всъщност прави две неща – идентифицира всичко предложено на пазара и започва да изпраща конкретни оферти на клиента, питайки го дали представляват интерес за него, като на заден план разглежда части от пазара, които може би никога не са били интересни за потенциалния купувач, но се опитва да го занимае и с тях, посочи Бонев.

Първоначалните инвестиции за създаването на стартъпа са изцяло от лични средства, като компанията използва добре познатия вече бизнес модел софтуер като услуга, разказа Йорданова.

„Агенциите, които искат да работят с нас, плащат малка месечна сума плюс допълнително такса за клиентите, които обслужваме“.

Към момента стартъпът не търси инвестиции, тъй като набира клиенти, а вече се насочва и към външни пазари, разказа още Йорданова.

„Много по-важно е да достигнем пазара, който ни е интересен. Това не се отнася само за България, а и за Франция и Великобритания. Едва когато свършим тази си работата, бихме се обърнали към инвеститори“.