UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Ролята на жените в сферата на технологиите

Кати Чау, вицепрезидент развойна дейност на VMware, UpDate, 06.04.2019

19:55 | 6 април 2019
Кати Чау, вицепрезидент развойна дейност на VMware. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кати Чау, вицепрезидент развойна дейност на VMware. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разнообразието води до по-добри бизнес резултати. Според проучване на Маккинзи при наличието на повече жени на ръководни длъжности се забелязва 21% по-добра рентабилност, а при повече ръководители от многообразни общности фирмата отчита 35% по-висока рентабилност спрямо фирмите без такива ръководители. Това заяви Кати Чау, вицепрезидент развойна дейност на VMware, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

"Във VMware наистина се гордеем от направеното по отношение на участието на жените. Аз съм част от Съвета на многообразието и приобщаването като председател на звеното по научна и развойна дейност. Редовно се срещаме, за да обсъдим как да подобряваме ситуациите не само за жените, а като цяло за всички общности. Ние прегръщаме различията у хората". 

Когато момичета се огледат, искат да виждат примери за подражание в сектора на технологичната индустрия, смята Кати Чау.

"Над 44% е делът на жените в технологичния сектор у нас. От екипа ни в България повечето ръководни позиции се заемат от жени. Техническо писане, графичен дизайн, развойна дейност са сегментите на заетост".

Балансът между професионалния и личния живот всъщност е равновесието в правилното време поотделно за всяка дейност, уточни Кати Чау. Интеграцията комбинира професионалните и личните отношения, допълни тя.

"Изкуственият интелект и машинното обучение са гореща тема в ежедневието ни. Роботите ни ще заемат тези професии, които изискват повтарящи се задачи като обработки на заявки и които имат отношение към голям набор информация, която биха могли да систематизират до 75% по-точно от хората".