UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Умни очила се борят с депресията и повишават тонуса

Александър Димитров, съосновател на стартъпа Novalogy, UpDate, 03.03.2019

20:00 | 3 март 2019
Александър Димитров, съосновател на стартъпа Novalogy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Димитров, съосновател на стартъпа Novalogy. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартъпът Novalogy произвежда очила, които благодарение на технологиите и управлявани чрез мобилно приложение, излъчват синя светлина за регулиране на биологичния часовник и повишаване на тонуса. Това каза неговият съосновател Александър Димитров в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Гостът разказа, че замисълът за създаването на компания се ражда по време на магистратура по предприемачество, която той изучава в Холандия. Първоначално зад стартъпа застават Димитров и негов колега от Сърбия, а по-късно намират още един съмишленик.

Идеята за подобен продукт не е нова, технологията съществува от над 20 години, като най-често се прилага при хора, които страдат от сезонна депресия. Ние обаче се насочихме и към пътуващите хора, страдащите от липса на тонус и енергия, тъй като очилата са добър метод и за повишаване на качеството на съня”.

Важно беше да създадем един персонален продукт, защото всеки човек има различен биологичен часовник, разказа още Димитров.

Продуктът се състои от 2 части - калъфче за носене, което всъщност е и външна батерия, зареждаща се по безжичен начин, чрез сензори.  Самите очила комбинират софтуер и хардуер и се контролират изцяло от мобилно приложение”.

Стартъпът вече е получил финансиране от фонда за рискови инвестиции в стартиращи компании Eleven. От последните няколко месеца дружеството отчита и печалба, като предстои набирането на нов капитал, който основателите му смятат да използват за създаването на нов продукт в същата гама, както и за доразвиване на потенциала на този.

През миналата година отчетохме ръст от около 2,5% на годишна база като обем и приходи. Целта е процентът да е 3 и повече през тази година”.

Вижте повече във видео материала.