UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Изкуственият интелект ще се използва за управление на градската среда у нас

Мирослав Петров, главен директор Продажби във Виваком, UpDate, 10.11.2018

20:00 | 10 ноември 2018
Мирослав Петров, главен директор Продажби във Виваком. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мирослав Петров, главен директор Продажби във Виваком. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Платформа, базирана на изкуствен интелект, ще спомага за управлението на градската среда у нас. Това каза Мирослав Петров, главен директор "Продажби" във Виваком, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Платформата може да се употребява както от гражданите, така и от общините, разказа гостът. В помощ на гражданите ще бъде мобилно приложение, което да включва информация за различни компоненти – трафик, затворени пътни участъци, маршрут до дадено място и пр., конкретизира той.

„Част от приложението могат да станат аптеки, болници и всички други важни модули, за които са необходими данни на потребителите“.

Гостът посочи, че общините ще получат платформа за цялостно управление на градска среда, като самите те могат да изберат до каква степен да я оптимизират и интегрират в работата си, спрямо конкретните им нужди. Като пример за дейности, по които иновациите ще работят, той даде управлението на синя и зелена зона, както и регламентираното извеждане на камионите извън централната градска част.

„Всяка община може да оптимизира платформата спрямо своите нужди. Прави се индивидуален дизайн, стъпвайки на това, което вече е изградено в съответния град. Системата се проектира и след провеждане на обществена поръчка, общината може да я използва“.

Към момента Петров отбеляза, че има въведено видеонаблюдение в някои градове – около 30 общини, като това той определи като изключително важно, тъй като именно зад него стои изкуствен интелект, който да анализира получените данни.

От платформата могат да се възползват всички общини, защото тя позволява да не се лимитира размерът на жителите на дадения град, добави Петров. На практика така всеки един град у нас може да стане умен, посочи още той.

Вижте целия разговор във видео материала.