UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как липсата на държавна политика застрашава българските предприемачи

Александър Лефтеров, съосновател на Tiger Technology, UpDate, 14.10.2018

20:00 | 14 октомври 2018
Александър Лефтеров, съосновател на Tiger Technology. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Лефтеров, съосновател на Tiger Technology. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с намирането на служители в България е огромен. В страната доскоро нямаше правилни решения в областта на образованието как да се генерират тези кадри. Към момента има частично подобрение и приток на таланти, но те все още са недостатъчни. Това каза Александър Лефтеров, съосновател на Tiger Technology, в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Лефтеров коментира нуждите на IT сектора от програмисти, като посочи, че търсенето е поне 2 пъти повече от предлагането. Според него причините, довели до тази статистика, са комплексни.

“Необходимо е време и желание за един човек с образование да се научи. Голяма част от компаниите обаче нямат време и търсят само изцяло подготвени служители”.

Гостът добави, че неуспехите в набора на достатъчно кадри карат някои компании да напускат пазара у нас. Така, поясни той, екосистемата у нас се влошава, а за сметка на това пък се подобрява в други държави, където компаниите всъщност се местят. Освен този процес Лефтеров посочи и надпреварата за по-високи заплати в сектора между работодателите с цел да се намерят служители.

“Фактът, че на пазара у нас вече останаха предимно по-големи компании, е достатъчно показателен за трудността за намиране на кадри и изискванията за заплатите в сектора. Има и нещо другото - възнагражденията трябва да има за какво да се изплащат. Много компании са готови да дадат високи заплати, но искат и висока стойност в замяна, а тя невинаги е налице”.

Гостът коментира и другата страна на чуждестранните инвестиции у нас. Той ги определи като “чудесни и мечта за всяка една държава”, но добави, че те всъщност сериозно затрудняват предприемачите у нас и съществуването на български компании.

“За да се изгради софтуерен продукт трябва идея, финансиране и хора. Към момента има идеи, има пари, но няма хора. Този проблем почти няма как да се разреши вече. Малките компании трябва да се съобразяват с възможностите на големите, които понякога предлагат свръхвъзнаграждения. Това обаче не се връзва с предприемачеството, чиято идея е да се изгради възможно най-много с ограничени ресурси”.

Според него приходът на капитали в аутсорсинга е изключително важен и не може да се иска той да бъде спиран или ограничаван по какъвто и да е начин. Решението на проблема Лефтеров намира в създаването на механизми на държавно ниво, които да окажат помощ на родните предприемачи.

“Силициевата долина е толкова привлекателна, защото насърчава служителите си. Ако една компания се превърне във Facebook, то и част от нейните служители практически стават милионери. Чисто законово това не може да се случи в България. Механизмите за трансфер на акции у нас са много трудни, а няма причина това да е така”.

Гостът изтъкна и факта, че все пак всичко е взаимосвързано.

“Подобни компании са малко у нас, защото няма добра екосистема. Следователно екосистемата няма да се подобри, защото няма компании”.

Успехът за една компании Лефтеров намира в уникалността на нейния продукт. Именно това води и до съвместната работа между неговата компания и Пентагона, сподели още той. Според него единственият възможен вариант дадена страна да не се спре на местна компания, а да разчита на чуждестранна, би бил фактът, че никоя родна компания не предлага търсения продукт.

Какво още разказа Александър Лефтеров за работата с Пентагона, за Tiger Technology и за средата за предприемачество у нас - вижте във видео материала.