UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Еволюция на блокчейн инвестициите - глобално и в България

Адв. Георги Чисусе в UpDate, 06.10.2018

20:41 | 6 октомври 2018
Автор: Кирил Петков
Адв. Георги Чисусе, експерт по блокчейн технологии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адв. Георги Чисусе, експерт по блокчейн технологии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента се инвестира само в блокчейн проекти, създаващи стойност, която се търси от повече хора. Това заяви адв. Георги Чисусе, експерт по блокчейн технологии в интервю на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg и водещ на предаването UpDate в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Революцията на блокчейн направи изключителна промяна дори в правната професия. Всичко става много глобално, много интернационално и много интересно, защото се смеси право и технология". 

Блокчейн създаде една инфраструктура, която позволява на индивидите да обменят стойност по много различен начин, каза Чисусе. "Това е един тип еволюция на това как ние обменяме стойност. Като това е исторически феномен. Той се случва все още в много ранна фаза. Всичко се случва много бързо. Имаме пазарен цикъл, който върви от балон към спукване на този балон". 

"Навлизаме в една по-зряла фаза в развитието на  блокчейн технологиите и на блокчейн проектите. И съответно на инвестициите,. преминавайки от този балон, при който се инвестираше във всякакви проекти, вече се инвестира само в проекти, които създават стойност".

По времето на т.нар. "балон" се инвестираше в идеи, а сега се изисква много силен екип, много силни съветници, много зряла идея за икономическите реалности. Изисква се и някакъв продукт, който да е поне в начална фаза на реализация, подчерта събеседникът. 

Стойността на токените се определя от отговора на въпроса: защо някой иска да притежава този токен. Чрез отговор на този въпрос можем да открием механизмите, които създават стойността на токена, обясни гостът. "Токените към настоящия момент могат да бъдат разделени на три основни групи. В първата група влизат тези, чиято стойност се генерира от това, че някой желае да закупи и някой предлага продажбата на този токен. Това са т.нар. механизми на търсене и предлагане. Имаме и втори тип токени. Те са обвързани с базисен актив. Тоест собствеността върху токена е обвързана със собствеността или част от собствеността върху някакъв базисен актив. Третият вариант съдържа механизми, които създават стойност на базата на разпределение на някакъв тип дивиденти, наподобявайки някакъв друг финансов инструмент". 

"Най-разпространена е първата група, защото това бе началото. Началото беше биткойн. Биткойн създаде инфраструктура за обмяна на стойност, зад която няма (така да се каже) нищо. Зад биткойн стои точно този пазарен механизъм на търсене и предлагане - това, че в него се съхранява стойност, защото има много инвеститори, защото се търси и се предлага. Това определя неговата стойност в момента на т. нар. борси, които са централизиран софтуер".

След това тази еволюция премина към етериум, допълни специалистът. "Той който създаде допълнителна инфраструктура, за да може всеки да създаде свой койн и да го разпространи. Всеки да сложи рамка зад него или да не слага, да има ли договор между страните по сделката или това да е чиста продажба. Тези механизми са интересни, защото са много разнообразни". 

Валидира ли се в момента идеята да се създаде екосистема от участници, които да обменят помежду си стойност, генерирана от това, което те произвеждат? Докъде ще стигнат опитите да се  разменя стойност, независимо от традиционните валути, чиято стойност се определя до голяма степен от политически причини?  

Каква е правната страна при определяне на стойността на токена? Трябва ли да се промени законодателството?

Очаквайте видео с целия коментар.