UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Близо 70% от населението в Скандинавските държави е възприело мобилните разплащания

Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор на Auka, UpDate, 21.04.2018

20:05 | 21 април 2018
Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор на Auka. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор на Auka. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Близо 70% от населението в Скандинавските държави е възприело мобилните разплащания, което е нечувано за останалия свят. Това коментира Даниел Дьодерлайн, основател и главен изпълнителен директор на Auka, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

Това е първата компания, която стартира мобилни разплащания в Норвегия, а наскоро започна дейност и в ЦИЕ, в частност в България. Според Дьодерлайн този вид услуга може да помогне на нашата страна да се справи със сивия сектор и корупцията. 

"По-ефективни, лесни, достъпни и евтини решения за виртуални плащания могат да са важен инструмент в тази битка", подчерта той.   

Дьодерлайн разказа, че Auka е била първата компания в Скандинавските страни, разработила технологии за мобилни плащания, и първата, която да представи портфейлно решение за мобилни плащания в Норвегия. 

"Една трета от банкерите са наистина уплашени от ситуация, в която големите технологични гиганти ще заместят дигиталния канал, който предоставят банките", каза още той. По думите му тук идва опитът на скандинавските банки, които са открили, че ако предложат много добра услуга за мобилни плащания на хората, те ще започнат да използват тази услуга и когато дойдат, конкурентите, те няма да бъдат заплаха.

PSD2 Европа ще бъде много по-отворена от американския сектор на финансовите услуги. Това ще представлява предизвикателство за американските компании. След няколко месеца ще видим много от технологичните гиганти да включват повече финансови услуги в своите съществуващи канали", коментира предприемачът. 

Вижте целия разговор във видеото