UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Европа изостава в производството, но е все още лидер в технологиите за чипове

Проф. д-р инж. Георги Ангелов, ръководител на катедра "Микроелектроника", ТУ - София, "UpDate", 27.05.2023 г.

13:03 | 28 май 2023
Автор: Даниел Николов

Европейският закон за чиповете (ECA) ще има успех и е положително, че значението на микроелектрониката се връща в дневния ред на обществото и политиците. В България микроелектрониката вече е включена в Стратегията за интелигентна специализация, а приоритетите на сектора съвпадат много добре с ECA. Това коментира проф. д-р инж. Георги Ангелов, ръководител на катедра "Микроелектроника", ТУ - София, в ефира на предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

"Ако гледаме числата и обемите, Европа е сравнително назад от САЩ и Тайван. Но при микроелектрониката крайният резултат - производствените мощности - далеч не са основното. Ключовото е разработването на технологии и R&D потенциалът - в това отношение Европа запазва своето лидерство. Последните десетилетия има отлив и по отношение на този изследователски потенциал извън Европа, но той е много по-малък, отколкото производствения. Въпросът е това лидерство да бъде утвърдено и развито."

В рамките на програмата на ЕС Important Projects of Common European Interest (IPCEI) ТУ-София ще си сътрудничи със световния лидер при чиповете за автомобилната индустрия Infineon Austria за обучението на докторанти в София, разказа Ангелов.

"За нас е много добре, че сме партньори като университет и като държава. Конкретното споразумение е за съвместни докторантури в микроелектрониката, но не само, тъй като микроелектрониката е в основата на почти всички съвременни технологични развития. Студентите ще могат да избират между технолoгични аспекти, свързани с производството, проектиране и създаване на нови устройства, квантови компютри."

Проектът на Infineon предвижда 50 докторанти в няколко университета в Европа и вече има интерес от български студенти - обучението съвпада изцяло с държавните изисквания, като темите се съгласуват с Infineon, каза Ангелов. До края на годината е възможно програмaта да бъде разширена и за магистри, което ще бъде изцяло ново в България.

"В световен мащаб се вижда важността да се насърчава магистърското обучение, заради нуждата на фирмите от специалисти."

За разлика от повечето подобни програми, от завършилите докторанти не се изисква да останат на работа и могат да продължат реализацията си в друга посока, каза Ангелов.

В самото образование трябва да се направи преход, за да се отговори на промените в информационната среда през последните години, каза Ангелов.

"С чатботовете също може да има големи ползи... Ако ползваш чатбот за помощник - това е добре; но ако го ползваш за заместител - това показва, че може би не си на достатъчно ниво.

Какъв е нужният баланс между теория и практика в микроелектрониката и какви са ключовите умения за бъдещите докторанти може да гледате във видеото?

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.