UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Yettel ще разгръща проекта за собствена телевизия в следващата една година

Васил Живков, експерт Фиксирана мобилна конвергенция, Yettel България, UpDate, 29.04.2023

20:07 | 29 април 2023
Обновен: 09:31 | 30 април 2023
Автор: Николета Рилска

Предложението на Yettel за интерактивна телевизия от ново поколение, което вече е реалност на пазара, има два пакета от телевизионна гледна точка – с над 100 и над 200 уникални канали. Те са с максимално високата си резолюция в по-голямата си част. Разполагат с цялото съдържание, което е интересно и важно за българските потребители. Всеки може да си добави и друг тип канали като допълнителни пакети. Повече по темата разказа Васил Живков, експерт Фиксирана мобилна конвергенция, Yettel България, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

„Целта винаги е била да се изчака подходящия момент, когато може да се даде една наистина добра добавена стойност“, коментира Живков в отговор на въпроса дали компанията не е закъсняла с предложението си на фона на конкуренцията в сферата.

Той посочи, че дружеството тепърва ще разгръща голяма част от платформата като такава – тепърва ще има и допълнителни неща около услугата, които ще са на пазара.

„Плановете ни са за следващата една година да развием услугата, да я направим такава, каквато искаме да бъде – а именно най-добрата на пазара... Вярваме, а и сме анализирали посредством вътрешни анализи и проучвания, че доста хора са отворени за възможността за интерактивна телевизия от Yettel“.

По думите на госта телевизионният пазар в България е  изключително наситен, има доста оператори, в някои населени места има локални играчи. „Над 92% от хората ползват някаква форма на платена телевизия. 25-30% използват IP телевизия под някаква форма. Останалите използват традиционни решения като сателитна или кабелна телевизия“, посочи Живоков.

„70% от хората биха могли значително да подобрят начина, по който гледат телевизия“.

Той разкри, че съдържанието на интерактивната телевизия на Yettel ще е структурирано по начин, наподобяващ стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime и пр.

„Едно от фундаменталните предимства е възможността за ограничаване на съдържание за деца“, каза гостът. Той обясни, че има възможност за задаване на параметри на база години, като се изисква допълнителен пин код.

По отношение на изкуствения интелект и мястото му в подобни проекти Живков заяви, че това, което се използва като технология при видео съдържанието са алгоритми, които предвиждат какво би било интересно конкретно на този потребител. Той посочи, че компанията ще използва инструменти за препоръчване на съдържание, като очакванията са те да са все по-прецизни и насочени към конкретния потребител.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.