Допълнителни мита за милиарди евро заплашват германски компании при твърд Брекзит

Твърд Брекзит ще засегне сериозно автомобилния сектор, в който има заети 800 000 германци

14:13 | 9 октомври 2018
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Възможен твърд Брекзит би довел до допълнителни митнически тарифи за германските компании от над 3 млрд. евро на година, посочи немският икономически институт IW в Кьолн, като поясни, че в този случай германският износ за Великобритания би спаднал с до 57 на 100, пише БНР.

Необходимо е да се знае, че преговорите за слагане на край на продължилото четири десетилетия членство на Великобритания в ЕС навлязоха в заключителния си етап повече от две години, след като британците гласуваха за референдума през 2016 г. в подкрепа на Брекзит. Преди дни се заговори, че Великобритания и ЕС планират да постигат осезаем напредък в преговорите на предстоящата среща на върха на 17 и 18 октомври.

Анализ на икономическия иститут IW свидетелства, че при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение твърд Брекзит ще засегне сериозно автомобилния сектор, в който има заети около 800 000 германци и който представлява най-големият износител на страната, тъй като подобен сценарий ще струва около 60% извънредни разходи за автомобилната индустрия.