VW планира инвестиции от 180 милиарда евро за електромобили и нови технологии

Volkswagen ще изгради завод за батерии в Канада, за да ускори разширяването си в Северна Америка

20:30 | 14 март 2023
Автор: Моника Реймънт и Браян Плат
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen AG увеличи своя петгодишен инвестиционен план до 180 милиарда евро (193 милиарда долара), тъй като най-големият производител на автомобили в Европа засилва усилията си да оспори лидерството на Tesla Inc. в областта на електрическите превозни средства.

Повече от две трети от общата сума - 122 милиарда евро - ще отидат за софтуер и електрически превозни средства, съобщи компанията във вторник. Предишната актуализация на непрекъснатите инвестиции на VW показа, че производителят на автомобили инвестира 89 милиарда евро в нови технологии, което беше малко над половината от общата сума към момента.

„Поставихме ясни и амбициозни цели и взехме необходимите решения за рационализиране на процесите“, каза главният изпълнителен директор Оливър Блум в изявление. Тази година „ще бъде решаваща година за изпълнение на стратегически цели и ускоряване на напредъка в цялата група“.

VW падна с цели 3,8% в началото на търговията във Франкфурт, изпреварвайки загубите в STOXX Europe 600 Automobiles & Parts Index, тъй като производителят на автомобили увеличи общия си план за разходи с 13% на фона на засилващата се конкуренция и ценовия натиск.

Инвеститорите очакват Блум, който пое управлението през септември, да разкрие повече за стратегическите си приоритети, след като се фокусира върху коригирането на хаотичните софтуерни проекти на компанията и внимателното изследване на скъпи проекти. В понеделник Volkswagen обяви плановете си да построи завод за батерии в Канада, първият извън Европа, тъй като компанията се стреми да ускори разширяването си на ключовия пазар в САЩ, който също включва нов завод за електромобили на стойност 2 милиарда долара в Южна Каролина.

„Значителните“ инвестиции в бизнеса с батерии на VW и разходите за двигатели с вътрешно горене, за да бъдат в крак с регулирането на емисиите, „ще представляват ключово безпокойство за инвеститорите“, загрижени за забавянето на паричния поток, каза в бележка анализаторът на Bernstein Даниел Роеска.

VW отдаде увеличението на разходите на усилията си за батерии, които включват до шест фабрики в Европа, както и осигуряване на суровини за захранване на електромобили. Бизнесът с батерии PowerCo на компанията се очаква да генерира продажби от над 20 милиарда евро до края на десетилетието, каза VW.

Производителят на автомобили също така инвестира в Китай, най-големият му пазар, за да се конкурира по-добре с местните модели, за да спре спада на пазарния дял, особено сред електромобилите. Въпреки че фокусът на VW е върху бъдещите технологии, инвестициите му в двигатели с вътрешно горене ще продължат да нарастват, преди да достигнат своя връх през 2025 г., когато влиза в сила новата строга регулация за емисиите Euro-7 в Европейския съюз.

Повишена печалба

Печалбата се е повишила във всички групи марки през миналата година, включително марките за масовия пазар Skoda, Seat и VW, които постигнаха оперативна печалба до 4 милиарда евро през 2022 г. спрямо 3,5 милиарда евро предходната година, въпреки че доставките намаляха. Постигането на по-нататъшни печалби ще стане по-трудно, тъй като тесните места в доставките отслабват, за да се увеличи производството на автомобили, каза главният финансов директор Арно Антлиц в интервю за Bloomberg.

„Трябва да се подготвим за по-тежка конкуренция, особено в нашите планове за обем“, каза Антлиц. „Трябва да работим върху производителността, защото не можем да прехвърлим цялата тази инфлационна ситуация на клиента.“

По-рано този месец VW прогнозира, че приходите ще се повишат с до 15% тази година, като оперативната възвръщаемост ще достигне до 8,5%, при пълни книги за поръчки и по-добър достъп до полупроводници.

Завод за батерии в Канада

Volkswagen AG избра Канада за изграждането на първия си завод за батерии извън Европа в опит да ускори разширяването на ключовия пазар в САЩ.

Обектът в Сейнт Томас, Онтарио, е планиран да започне производство през 2027 г., съобщи най-големият производител на автомобили в Европа в понеделник. Решението да се разположи съоръжението в Канада, на фона на богатите стимули, предлагани в САЩ като част от Закона за намаляване на инфлацията, ще помогне на VW да получи достъп до ключови суровини и чиста енергия, според компанията.

„Сега имаме уникалната възможност да растем печелившо в Северна Америка и да играем ключова роля в стимулирането на прехода към електрическа мобилност“, каза Антлиц в изявление. „Volkswagen има правилната стратегия, продукти и мащаб, за да заеме силна позиция на северноамериканския пазар.“

VW се стреми да преобърне страницата от това да бъде втора сила в САЩ с разширен отпечатък и множество нови модели и да намали зависимостта си от Китай, където продава малко под 40% от своите автомобили. По-рано този месец, подкрепяната от VW Scout Motors Inc. заяви, че ще построи нов завод за 2 милиарда долара, произвеждащ SUV с марка Scout в Южна Каролина.

VW е част от вълна от европейски компании, които искат да спечелят от закона за климата на президента Джо Байдън, който постановява, че 50% от компонентите на батерията на EV трябва да бъдат произведени в Северна Америка, за да отговарят на условията за данъчни кредити за EV в размер на $7,500. През август автомобилният производител подписа споразумение с Канада за сътрудничество във веригата за доставки на батерии с акцент върху материали като литий, никел и кобалт.

По-рано този месец Антлиц каза, че политиката на САЩ, включваща около 369 милиарда долара стимули, е попътен вятър за плановете на компанията. Заводът в Сейнт Томас бележи третия изцяло притежаван завод за батерии на VW, в допълнение към обектите в Германия и Испания.

Този ход следва предупрежденията, че заводите за батерийни клетки ще станат неосъществими в Германия и Европа, ако регионът не постави цените на енергията под контрол. VW също има редица партньори, включително шведската Northvolt AB.

Правителството на премиера Джъстин Трюдо е под силен натиск да изравни огромните американски субсидии. Мозъчният тръст за климата Clean Prosperity наскоро изчисли, че данъчните кредити за производството на САЩ за завод за батерии създават празнина от 1,89 милиарда канадски долара (1,4 милиарда долара) всяка година в сравнение с настоящите безвъзмездни средства от Канада. Правителството на Трюдо обеща да изравни условията на играта със САЩ, но подробен план не се очаква до по-късно този месец, когато бъде публикуван федералният бюджет.

Правителствени служители не са разкрили колко пари Канада влага в завода на VW.

Мултимилиардната фабрика за батерии на VW е най-новото потвърждение на проекта във веригата за доставки на батерии за EV в Канада. Stellantis NV и LG Energy Solutions обявиха съвместно предприятие през март 2022 г. за създаване на завод за батерии на стойност 4 милиарда долара в Уиндзор, Онтарио.

General Motors Corporation и Posco Chemical Co. Ltd. създават фабрика за катоди в Беканкур, Квебек. Ford Motor Co. също преговаря с корейски фирми за изграждане на завод за компоненти за батерии в региона, съобщи Bloomberg.