Новото финансово подпомагане на общините формализира стара практика

Калоян Стайков в Boom & Bust, 28.05.2016

22:31 | 28 май 2016
Икономистът Калоян Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Икономистът Калоян Стайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новото финансово подпомагане на общините подкрепя старата практика „наши общини – ваши общини“  и формализира една помощ, която така или иначе се отпуска. Това каза икономистът Калоян Стайков, ИПИ в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар на промените в Закона за публичните финанси.  "По никакъв начин няма да се реши проблемът, че общините нямат достатъчно средства".

По думите на Стайков това е изначално добра идея, която обаче няма да работи

„Концептуално нищо не пречи да има механизъм за ранно идентифициране на проблеми в общините, за да се вземат мерки“, но при разрешването на проблема в случая се тръгва „отзад напред“: „Ние измислихме механизма как финансово ще помагаме на общините, но не мислим от къде идва проблемът и дали изначално тези общини имат възможността да си покриват разходите“.

По темата за възможностите за данъчна децентрализация гостът каза, че има „различни механизми това да бъде постигнато,  стига да има необходимата воля“:

„,Трябва да се мисли в тази посока, но сега се случва точно обратното. Министерството на финансите си осигури още един инструмент за влияние. До сега бяха само трансферите, а сега ще има още един инструмент за закъсалите общини. По този начин отново ще има възможност за разделяне на „наши и ваши“ общини, което вече сме виждали и вероятно ще продължим да виждаме“.

Вижте целия коментар: