Балонът във висшето образование – аспектите на проблема

Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, Boom&Bust, 02.04.2017

21:30 | 1 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

В световен план, специално в САЩ, балонът във висшето образование го има, защото имаме $1 трлн. студентски кредити. Кредитът, както движи жилищния балон, както потенциално може да движи и здравния балон, по същия начин той може да движи съответно и образователния такъв.

Това каза в ефира на Boom & Bust преподавателят по икономика и финанси проф. Красимир Петров. Темата – продължаващото надуване на балона на образованието в световен мащаб.

„Университетите никнат като гъби, всеки вече може да се запише във висше учебно заведение и да го завърши. Няма почти никакви реални изисквания и това не е релевантно само за Америка – във Великобритания балонът е не по-малък. Там той се гради на чужди студенти“, добави той.

Има и други фактори. Първият такъв е общото израстване на икономическите балони води до цялостно раздуване на икономиката, при което възвращаемостта от висшето образование намалява. Ако в Америка вече получиш висше образование, то не те откроява съществено. Ако имаш бакалавърска степен, това вече не значи нищо особено, вече трябва да имаш и магистърска такава“, коментира гостът в студиото.

Вижте повече във видеото: