Бъдещето на банките в Лондон е заложено на карта

Главният дилър на Trader.bg Пламен Пейчев в Invest/Or?, 10.07.2016

13:53 | 11 юли 2016
Обновен: 13:53 | 14 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Главният дилър на Trader.bg Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Главният дилър на Trader.bg Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британският паунд може да продължи да поевтинява с отлагането на Brexit, но може да се възстанови при започването на разговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това коментира главният дилър на Trader.bg Пламен Пейчев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 10 юли.

Според Пейчев, който не вярва, че Brexit ще бъде доведен до край, все пак бъдещето на банките в Лондонското сити е заложено на карта. Времето до фактическото договаряне на излизането на Великобритания от ЕС ще бъде съпътствано от голяма несигурност. Анализаторът не вярва, че Англия ще излезе от блока.

В рубриката „Актив на седмицата“ тема на разговор бяха силно поевтинелите акции на едни от най-големите британски и италиански банки от началото на 2016 г. Трезорите във Великобритания бяха сред най-губещите след референдума, а в последните дни погледите на пазарите се насочиха към италианската банкова система, в която има лоши кредити за около 360 млрд. евро.

Пазарните движения са особено отчетливи. Например, на борсата в Лондон акциите на Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking са изтрили от стойността си 38%, 13%, 49% и 31%, съответно. На борсата в Милано пазарната капитализация на най-голямата банка UniCredit е паднала с 63% за същия период, а тази на третата по големина - Banca Monte dei Paschi di Siena, със 75%, на фона на опасенията, надвиснали над италианския банков сектор.

Относно главоболията на банките в Италия Пейчев каза, че те могат да се пренесат и върху домакинствата, тъй като голяма част от спестяванията на италианците са във финансови инструменти на банките, а именно акционери и облигационери първи трябва да се притекат на помощ, ако дадена кредитна институция изпита капиталов недостиг. Главният дилър на Trader.bg смята, че банките в Италия ще бъдат спасени, но от значение ще е начинът, по който ще стане това.

Обект на анализ в рубриката беше и доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на развити страни от ранга на Великобритания, САЩ, Германия, Италия, Испания и Португалия, която е рекордно ниска навсякъде, с изключение на Германия, където е отрицателна.

В разговора бе намесена и Япония, чийто дял в облигациите с отрицателна доходност в световен мащаб, приближаващ 10 трлн. долара, е най-голям. Според Пейчев инвеститорите купуват японски държавни ценни книжа въпреки негативната възвръщаемост на фона на поскъпващата йена. По негови думи печалбата в този случай може да дойде именно от валутно-курсовата разлика.

Що се отнася до курса на паунда – Пейчев посочи, че колкото повече се отлага решението за излизането на Великобритания от ЕС, толкова повече лирата ще бъде подложена на натиск и може да продължи да поевтинява. Но ако разговорите за излизане започнат, курсът на лирата може да се възстанови. Въпросът е, че не може да се прогнозира дали това ще стане след 3, 6 или 12 месеца.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор в Investor.bg Радина Колева акцентира върху предстоящото заседание на Английската централна банка, данните за инфлацията в еврозоната и САЩ и за брутния вътрешен продукт на Китай през второто тримесечие на 2016 г. Докато очакванията са скоро Английската централна банка да намали основния лихвен процент, постигането на целите за инфлацията в Европа и САЩ все още е трудна задача. Същевременно забавянето на икономическия растеж на Китай, което притесняваше пазарите, бе изместено от неизвестните след Brexit, оцени тя.

Цялото предаване може да видите в двете видеа:

Вижте състава на новото правителство на Великобритания.